Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νομοθετικό μπλόκο Ερντογάν στη δικαιοσύνη. Μόνο με άδεια πρωθυπουργού η εξέταση πρακτόρων της ΜΙΤ

17.02.2012 | 09:59
   Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε αργά χθες το βράδυ ένα αμφιλεγόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο που εμποδίζει τους εισαγγελείς να ανακρίνουν αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών χωρίς την άδεια του πρωθυπουργού, έπειτα από μια διένεξη για την οποία αναλυτές υποστηρίζουν πως αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση είναι διχασμένη σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου με τους κούρδους αντάρτες.

    Το κυβερνών κόμμα AKP κατέθεσε εσπευσμένα το νομοσχέδιο, αφού εισαγγελείς κάλεσαν τον αρχηγό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν για να τον ανακρίνουν σχετικά με μυστικές συνομιλίες που είχε πραγματοποιήσει με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

    Ο Φιντάν εργαζόταν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την εποχή των συνομιλιών, πριν ο πρωθυπουργός τον προαγάγει στην κορυφή της MIT. Αγνόησε την κλήτευσή του και ο εισαγγελέας που τον κάλεσε παραμερίσθηκε από την υπόθεση και στη συνέχεια τέθηκε ο ίδιος υπό έρευνα.

    Ο Φιντάν και η MIT έχουν επανειλημμένα συγκρουσθεί με την αστυνομία σχετικά με την αποκάλυψη μυστικών πρακτόρων στη διάρκεια των συλλήψεων εκατοντάδων υπόπτων ως συμπαθούντων το PKK, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης.

    Μερικοί αναλυτές ερμήνευσαν την κίνηση κατά του Φιντάν ως μια πρόκληση από τους οπαδούς μιας αντίπαλης θρησκευτικής πτέρυγας μέσα στο κόμμα του Ερντογάν, η οποία συμπτύχθηκε από μια σειρά εκτός νόμου ισλαμιστικών οργανώσεων για να ματαιώσει τις μυστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της 27ετούς σύγκρουσης με το PKK.

    Η Ουμίτ Μποϊνέρ, πρόεδρος της ένωσης επιχειρηματιών TUSIAD, εξέφρασε τη "φρίκη" της γι' αυτό που αποκάλεσε "διαμάχη για την εξουσία μέσα στους κόλπους του κράτους".

    Το AKP αρνήθηκε πως υπάρχει οποιοσδήποτε διχασμός και πράγματι δεν υπήρξαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές ακολούθησαν τον πρωθυπουργό και ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για τις υπηρεσίες πληροφοριών.

    Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δήλωσαν πως πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια του Ερντογάν να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ