Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νταβούτογλου: «Κίνδυνος εμφυλίου» στη Συρία

18.11.2011 | 11:28
Για τον κίνδυνο να εξελιχθούν οι αναταραχές στη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι λιποτάκτες του συριακού στρατού «το τελευταίο διάστημα εξεγείρονται και το γεγονός αυτό αποτελεί κίνδυνο για έναν εμφύλιο πόλεμο», όπως είπε. Μέχρι τώρα, «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για εμφύλιο πόλεμο, γιατί σε έναν εμφύλιο πόλεμο υπάρχουν δύο πλευρές που μάχονται. Και σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι οι πολίτες που δέχονται επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ομως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, η κατάσταση αυτή να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε λιποτάκτες του στρατού και τις τακτικές δυνάμεις πληθαίνουν σε διαφορετικές περιοχές της Συρίας. Στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει από τον συριακό στρατό επιτέθηκαν αυτή την εβδομάδα εναντίον συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στα περίχωρα της Δαμασκού, στην πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον κρατικής υπηρεσίας. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, στον οποίο φέρονται συμμετέχουν χιλιάδες αποστάτες, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Σε άλλες δηλώσεις του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία θα βοηθήσει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα περισσότερα από τα ρεύματα της συριακής αντιπολίτευσης.

«Θα βοηθήσουμε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο να ενισχυθεί αναπτύσσοντας τις σχέσεις του με τη διεθνή κοινότητα και με το συριακό λαό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός. «Στο στάδιο αυτό είναι σημαντικό το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο να έχει πρόσβαση στη διεθνή κοινότητα, στο συριακό λαό και να αποκτήσει μια σταθερή βάση ως οργάνωση του συριακού λαού», πρόσθεσε.

Ο Νταβούτογλου έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές με τους εκπροσώπους του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η Τουρκία αναγνωρίζει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο «ως πολιτικό κόμμα» και ως συνομιλητή στη συριακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νταβούτογλου:"Ουδετερότητα στο θέμα των Κούρδων δεν δεχόμαστε"

Όλοι "χαϊδεύουν" τη Τουρκία για το θέμα της Συρίας

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ