Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ερντογάν θέλει λύση στο Κυπριακό πριν τον Ιούλιο του 2012.

19.07.2011 | 11:26
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού πριν η Κύπρος, την οποία δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα, αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο 2012 και απειλεί με πάγωμα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντίθετη περίπτωση.

   

"Δεν θα έχουμε καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία. Οι σχέσεις με την ΕΕ θα παραμείνουν "παγωμένες" επί έξι μήνες", προειδοποιεί ο Tούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Milliyet.

   

"Το θεωρούμε όνειδος να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους (τους Ελληνοκύπριους) στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα διαπραγματευθούμε με μία χώρα που δεν αναγνωρίζουμε", δηλώνει ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο νησί, στις 20 Ιουλίου 1974.

   

Ο τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν τίθεται πλέον θέμα "να κάνουμε χάρες στην Κύπρο. Έχουμε κάνει αρκετές. Θα ανταποκριθούμε μόνο στις θετικές πρωτοβουλίες", λέει.

   

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι το Κυπριακό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, ενώ παράλληλα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τη "Βόρεια Κύπρο", η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

   

Την προειδοποίηση ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

   

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα το Σάββατο ότι το στάτους κβο στην Κύπρο "δεν εξυπηρετεί κανέναν".

   

"Επιδιώκουμε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

     

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ