Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για τις σφαγές των Κούρδων τη δεκαετία του 30΄. Πρωτάκουστο στην Τουρκία.

23.11.2011 | 17:24
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τις σφαγές που έχει κάνει το τουρκικό κράτος εναντίων των κατοίκων του.

  Ο Ερντογάν, αποκάλυψε ντοκουμέντα των αποφάσεων της τότε κυβέρνησης που αποφάσιζαν   τις σφαγές εναντίων  των κατοίκων της πόλης Ντέρσιμ στην ανατολική Τουρκία τη δεκαετία του 30’. Σύμφωνα με τα κρατικά αρχεία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τουλάχιστον 11.000.

  «Αν σαν κράτος πρέπει να ζητήσω συγγνώμη γι’αυτά που συνέβησαν θα το κάνω και το κάνω» δήλωσε ο Ερντογάν που αποκάλυψε πως πολλές από τις βάρβαρες επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και τοων Τουρκμένων κατοίκων της περιοχής είχαν την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού Ινονού και του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας.

  Αφορμή για τη συγγνώμη αυτή ήταν η κόντρα του Ερντογάν με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Tη δεκαετία του 30’ το CHP βρίσκονταν στην κυβέρνηση και ακόμη και σήμερα η ηγεσία του αρνείται να αναφερθεί στο ζήτημα της σφαγής του Ντέρσιμ.

  Η «συγγνώμη» του Ερντογάν ίσως στο μέλλον  φέρει κι άλλες «συγγνώμες» για τους Αρμένιους, Πόντιους κτλ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ