Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Καντάφι συμφώνησε σε σχέδιο ειρήνευσης.

11.04.2011 | 06:08
Το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έκανε δεκτό τον "χάρτη πορείας" που πρότεινε η Αφρικανική Ενωση (AU) προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα. 

   

"Η αντιπροσωπεία του αδελφού ηγέτη (Καντάφι) δέχθηκε τον χάρτη πορείας όπως τον παρουσιάσαμε", δήλωσε ο Ζούμα σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο από την κατοικία Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι. 

   

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της AU Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο χάρτης πορείας που πρότεινε η Ενωση προβλέπει "την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων", τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου "μεταξύ των πλευρών" ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου. 

   


Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν "οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη". 

   

Οταν ο Λααμάμρα ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε: "Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Ομως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ' αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους".

   

Ο Λααμάμρα πρόσθεσε εξάλλου ότι η Αφρικανική Ενωση υποστηρίζει ότι "δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της AU, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας".

   

Τα μέλη της αποστολής της AU, εκτός του Ζούμα που αναχώρησε από τη Λιβύη εξαιτίας άλλων "υποχρεώσεών" του, πέρασαν τη νύχτα στην Τρίπολη και σήμερα αναμένεται να μεταβούν στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, προκειμένου να τους πείσουν να παραδώσουν τα όπλα. 

   

Αυτή η επιχείρηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς οι εξεγερμένοι έχουν απορρίψει οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός η οποία δεν προβλέπει την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι και των γιων του. 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ