Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπεγλίτης ...στα χαρακώματα.

18.06.2011 | 06:38
“Πόλεμος” στο υπουργείο Οικονομίας όπου πήγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος,αλλά και στο υπουργείο Άμυνας που άφησε πίσω του, οι μάχες καλά κρατούν. Στα…χαρακώματα έμεινε ο νέος υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης,μαζί με τον “νέο” υφυπουργό Κ.Σπηλιώπουλο. Ο Μπεγλίτης έχει πέσει για πρώτη φορά στα βαθειά ως υπουργός και η συγκυρία που του έτυχε είναι απελπιστική.

Στόχος οι σοβαρές και ουσιαστικές περικοπές στις ΕΔ,με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα,αφού “χάθηκαν” 19 μήνες ,στους οποίους το δίδυμο Βενιζέλου-Μπεγλίτη περιορίστηκε στο “τσεκούρωμα μισθών ,επιδομάτων ,οδοοιπορικών.Μέτρα που έπληξαν αποκλειστικά το προσωπικό των ΕΔ.

Ο Ε.Βενιζέλος δεν τόλμησε σ΄ αυτό το διάστημα να προχωρήσει σε μέτρα που θα προσέφεραν σημαντικά στον “κουμπαρά” .Κι αυτό γιατί επρόκειτο για μέτρα που πιθανόν να προκαλούσαν αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες.

Οι εισηγήσεις και τα σχέδια υπήρχαν και υπάρχουν στα υπουργικά συρτάρια. Αφορούν σε μειώσεις και περικοπές ,που δεν θα βοηθήσουν στη περικοπή δαπανών αλλά κυρίως θα θέσουν σε εύρυθμη λειτουργία την στρατιωτική μηχανή που “ρετάρει” και θα αυξήσουν σημαντικά τις διαθεσιμότητες κρίσιμων οπλικών συστημάτων οι οποίες σήμερα δεν είναι σε καλό επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές αυτά τα σχέδια προέβλεπαν:

•Μείωση του “μεγέθους” των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 30% στο Στρατό Ξηράς, και από 10 έως 15% για ΠΑ και ΠΝ.

•Η μείωση στο ΣΞ προϋποθέτει κλείσιμο τουλάχιστον 350 από τα 800 και πλέον στρατόπεδα που λειτουργούν σ΄ όλη την Ελλάδα και ειδικά στην ενδοχώρα.

•”Παροπλισμό”, παλαιών -ουσιαστικά άχρηστων- οπλικών συστημάτων τα οποία απλά αναφέρονται ως αριθμοί σε πίνακες εξοπλισμών αλλά δεν προσφέρουν τίποτα επιχειρησιακά και από την άλλη η συντήρησή τους κοστίζει ασύλληπτα.

•Απόλυτη προσήλωση και εξεύρεση κονδυλίων για τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων πρώτης γραμμής.Όσα όπλα διαθέτουμε επιβάλεται να δουλεύουν άψογα συνεχώς.

Μέχρι τώρα ο Π.Μπεγλίτης δεν είχε τρόπο να επιβάλει απόψεις και σχέδια για το περιορισμό των δαπανών. Τώρα είναι αυτός που όχι μόνο σχεδιάζει,αλλά και αποφασίζει. Με απλά λόγια ,άλλοθι πλέον δεν υπάρχουν. Ακόμη και ο χρόνος ζωής αυτής της κυβέρνησης που πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι μικρός δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για νέα αναβολή όσων έχουν σχεδιαστεί,αποφασιστεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ