Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Νταβούτογλου σε Ρωσία και ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

12.01.2012 | 18:59
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα επισκεφθεί τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κρίση στην Συρία, ανακοινώθηκε σήμερα από επίσημη πηγή.

   

Ο Νταβούτογλου θα πρέπει να μεταβεί στις 25 Ιανουαρίου στη Μόσχα και στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σελτσούκ Ουνάλ.

   

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις, κρύβει στρατιωτικές βλέψεις καθώς και η Συρία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, ανέφερε μια άλλη διπλωματική πηγή.

   

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ υποστήριξε επίσης σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα ότι υπάρχουν "πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα μέλη του ΝΑΤΟ και τα Αραβικά κράτη του Κόλπου (...) θέλουν να μετατρέψουν την τρέχουσα ανάμιξή τους στις συριακές υποθέσεις σε άμεση στρατιωτική επέμβαση", σύμφωνα με το σενάριο που ακολουθήθηκε στη Λιβύη.

   

"Αυτή τη φορά, το ουσιαστικό μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων θα προέρχεται όχι από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία, αλλά, ίσως, από την γειτονική Τουρκία, η οποία μέχρι πρόσφατα διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την Συρία", εκτίμησε ανώτερος ρώσος αξιωματούχος.

   

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα ήδη εργάζονται σε διάφορα σχέδια για ζώνες απαγόρευσης των πτήσεων και για το που θα μπορούσαν αυτές να σχηματιστούν, καθώς και για την συγκέντρωση ένοπλων μονάδων της συριακής εξέγερσης".

   


Ο Σελτσούκ Ουνάλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι "η θέση της Τουρκίας σχετικά με τη Συρία είναι σαφής".

   

Η Άγκυρα έχει διακόψει τις σχέσεις της με την πρώην σύμμαχό της, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

   

Ο Νταβούτογλου, η χώρα του οποίου μεσολάβησε μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα δεχτεί στις 19 Ιανουαρίου στην Άγκυρα τον Ιρανό ομόλογό του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

   

Στις 23 Ιανουαρίου θα παραστεί σε σύνοδο στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ομολόγους του για να συζητήσουν κυρίως για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράν.

   

Ο Νταβούτογλου επισκέφθηκε την Τεχεράνη στις αρχές Ιανουαρίου.

   

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τους Δυτικούς οργανώθηκε, χωρίς όμως αποτέλεσμα, στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2010.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ