Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΟΗΕ πρόθυμος να μοιράσει στη μέση το φυσικό αέριο στη Κύπρο!

27.09.2011 | 18:42
Έτοιμος να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στο θέμα των υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσιάζεται ο ΟΗΕ. Αυτό υπογράμμισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δηλώνοντας ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αναλάβει έναν μεσολαβητικό ρόλο για το θέμα των υδρογονανθράκων αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις δύο πλευρές στο Κυπριακό, κάτι που, όπως υπογράμμισε δεν έγινε μέχρι τώρα.


Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και σχολιάζοντας το θέμα των υδρογονανθράκων ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε σήμερα. Σημείωσε ωστόσο ότι τα ΗΕ δεν επιθυμούν η αντίθεση αυτή που έχει δημιουργηθεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση λύσης έχει ήδη συμφωνηθεί ότι το θέμα του φυσικού πλούτου της Δημοκρατίας θα διαχειρίζεται η ομόσπονδη κυβέρνηση και αυτό, ανέφερε, αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για τη λύση. Είπε επίσης ότι μια λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει ιδιαίτερα στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, στη συνάντηση Χριστόφια – Έρογλου που διήρκεσε γύρω στις πέντε περίπου ώρες, συζητήθηκε το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το οποίο οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν την Πέμπτη. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι την Παρασκευή στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ,  από την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες θα εισέλθουν σε μια νέα φάση, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση όλων των κεφαλαίων, η οποία και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Η νέα αυτή φάση θα καταλήξει στη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Για υστεροβουλία μιλά το ΔΗΚΟ
Η δήλωση Ντάουνερ περί μεσολάβησης των ΗΕ στο θέμα των υδρογωνανθράκων προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Σε ανακοίνωση του, το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για  περίεργη, πονηρή, απαράδεκτη και προφανώς υστερόβουλη δήλωση. 
 «Η δήλωση του, ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αναλάβει ένα μεσολαβητικό ρόλο για το θέμα των υδρογονανθράκων, αν, όπως είπε, κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις δυο πλευρές στο κυπριακό, προφανώς στοχεύει να καταστήσει το θέμα σε αντικείμενο διακοινοτικής διαφοράς, όπως διακαώς επιθυμεί η τουρκική πλευρά», τονίζει το κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μεθόδευση που πρέπει να εξουδετερωθεί εν τη γενέσει της.
«Δυστυχώς, η δήλωση του κ. Ντάουνερ έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει τις τελευταίες μέρες εξ αφορμής κάποιων απόψεων που μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης ώστε να τεθεί το θέμα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό», καταλήγει το ΔΗΚΟ.
SigmaLive

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ