Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΟΗΕ ζητά...διευκρινίσεις από ΗΠΑ για την εκτέλεση Οσάμα.

07.05.2011 | 05:54
Δύο αξιωματούχοι από την Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να αποκαλύψουν υποστηρικτικά στοιχεία που θα επιτρέψουν μία εκτίμηση σχετικά με το αν έγιναν σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επιχείρηση».

«Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε αν ο σχεδιασμός της επιχείρησης έδωσε τη δυνατότητα να συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο Κρίστοφ Χέινς, ειδικός εισηγητής για τις εξωδικαστικές, τις συνοπτικές και τις αυθαίρετες εκτελέσεις και ο Μάρτιν Σέινιν, ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.



Στην κοινή τους ανακοίνωση ο Χέινς και ο Σέινιν αναφέρουν ότι «η χρήση θανατηφόρας βίας μπορεί να επιτρέπεται εναντίον τρομοκρατών σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις».

«Παρόλα αυτά ο κανόνας θα πρέπει να είναι ότι οι τρομοκράτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες μέσω των νομικών διαδικασιών της σύλληψης, της δίκης και της τιμωρίας», πρόσθεσαν.



Την ίδια ώρα, ο βασικός εισαγγελέας στη δίκη της Νυρεμβέργης εναντίον των Ναζί, ο Αμερικανός Μπέντζαμιν Μπ. Φέρεντζ, επέκρινε τη χώρα του επειδή αρνήθηκε στον Μπιν Λάντεν μία δίκαιη δίκη.



«Δεν μπορείς να δρας με αυτό τον τρόπο, η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται μέσω του νόμου. Δεν μπορείς απλώς να αρχίσεις να δολοφονείς εν ψυχρώ», δήλωσε ο 91χρονος στη βελγική εφημερίδα De Morgen.

Επεσήμανε επίσης ότι ακόμα και ο Χέρμαν Γκέρινγκ είχε το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη, «το οποίο αντίθετα δεν είχε ο Μπιν Λάντεν, και αυτό είναι λυπηρό, ανεξάρτητα από τα φοβερά εγκλήματα τα οποία μπορεί να έχει διαπράξει ή διατάξει».




 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ