Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολάντ ανακοίνωσε την απόσυρση των Γάλλων από το Αφγανιστάν,μετά το θάνατο 4 στρατιωτών

09.06.2012 | 17:02Η αποχώρηση των Γαλλικών ΕΔ από το Αφγανιστάν ξεκινά μέσα στον Ιούλιο.Αυτό ανακοινώθηκε από το Γάλλο Πρόεδρο.

Η επίσπευση αποφασίστηκε αφού το Μέγαρο των Ηλυσίων επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι τέσσερις Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στο ανατολικό Αφγανιστάν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς σοβαρά.
Οι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης ανταρτών στην επαρχία Καπίσα, που είναι υπό γαλλικό έλεγχο. 

Σε μια σύντομη δήλωση στην Τίλ, όπου πρόκειται να παραστεί σε τελετή στη μνήμη της σφαγής των αμάχων από τους Ναζί στις 9 Ιουνίου του 1944, ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε επίσης ότι ένας "εθνικός φόρος τιμής" θα αποδοθεί στους τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν σήμερα και των οποίων οι θάνατοι ανεβάζουν σε 87 τον αριθμό των Γάλλων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001.

Αυτός ο επαναπατρισμός, μία από τις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, "θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια σύντομη ανακοινωσή του στην Τιλ (κέντρο), όπου πρόκειται να παραστεί σε τελετή στη μνήμη της σφαγής των αμάχων από τους Ναζί στις 9 Ιουνίου του 1944.

"Μέχρι τότε, όλα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε τα στρατεύματά μας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας και με την μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση για τις ζωές των στρατιωτών τους, αναλαμβάνω εδώ αυτή τη δέσμευση και θα είμαι ο εγγυητής αυτής της επιχείρησης", πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του κράτους υπενθύμισε ότι η αποστολή των γαλλικών στρατευμάτων "συνίστατο στο να επιτρέψουν στους Αφγανούς να ανακτήσουν την κυριαρχία τους το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο μιας μετάβασης που πρέπει να είναι μεθοδευμένη και ταχεία".

Στη δήλωση του στους δημοσιογράφους, ο κ. Ολάντ εξέφρασε "την ευγνωμοσύνη του και αυτήν ολόκληρου του έθνος, στους στρατιώτες μας". "Χαιρετίζω την αφοσίωση και το θάρρος τους, γνωρίζω τη δύναμη του χαρακτήρα των γαλλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, απευθύνω στις οικογένειες το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης του γαλλικού λαού", σημείωσε.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τέλος, ότι ένας "εθνικός φόρος τιμής θα αποδοθεί στα θύματα", χωρίς να διευκρινίσει ούτε την ημερομηνία του ούτε την μορφή του, και διαβεβαίωσε ότι "οι τραυματίες θα επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατό".

Περίπου 3.550 Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, κυρίως στην Καμπούλ και στα ανατολικά. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ