Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η στολή των Ουιγούρων

09.04.2012 | 10:39
  

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

   Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία του ταξιδιού του στην Κίνα επισκέφθηκε και τους Ουιγούρους που οι γείτονες μας υποστηρίζουν ότι έχουν κοινές ρίζες.   

   Ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον νομάρχη της αυτόνομης περιοχής των Ουιγούρων Νουρ Μπεκρί ο οποίος του έκανε δώρο την παραδοσιακή στολή της περιοχής την οποία ο Ερντογάν δέχθηκε να τη φορέσει και να φωτογραφηθεί μαζί με το νομάρχη. 

Σιγή από το Πεκίνο

Η Κίνα δεν έκανε σήμερα γνωστές λεπτομέρειες για την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ταραγμένη δυτική περιφέρειά της, όπου ο Ερντογάν είχε κάποτε κατηγορήσει την κινεζική κυβέρνηση ότι διεξάγει γενοκτονία.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες Κυριακή ο Ερντογάν στο Ουρούμκι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, παρά μόνο μετά την άφιξή του σήμερα στο Πεκίνο, οπότε ανέφεραν μεν την επίσκεψη, αλλά δεν έκαναν γνωστές λεπτομέρειες γι' αυτήν ούτε έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κανονικά καταγράφει τις διπλωματικές επισκέψεις, δεν είχε αναφέρει μέχρι αργά σήμερα την επίσκεψη του Ερντογάν στο Ουρούμκι.

Η αστυνήθιστη σιωπή για τον πρώτο σταθμό μιας προβεβλημένης διπλωματικής επίσκεψης φαίνεται ότι συνδέεται με την ευαισθησία της κινεζικής πολιτικής έναντι της τουρκόφωνης μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή αυτή της κεντρικής Ασίας.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τον Ερντογάν να επισκέπτεται χθες το Ουρούμκι και ανέφεραν πως είναι ο πρώτος τούρκος ηγέτης που επισκέπτεται την Σιντζιάνγκ.


Ο Ερντογάν είχε προκαλέσει διπλωματική διένεξη με την Κίνα τον Ιούλιο του 2009 έπειτα από εθνοτικές εντάσεις ανάμεσα στους Ουιγούρους, την αστυνομία και Κινέζους Χαν κατοίκους του Ουρούμκι, εξαιτίας των οποίων είχαν σκοτωθεί περίπου 200 άνθρωποι και 1.700 είχαν τραυματισθεί.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει τότε την κινεζική κυβέρνηση για μια "μορφή γενοκτονίας" στη Σιντζιάνγκ, είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το θέμα της βίας στην περιοχή και είχε δηλώσει πως θα καλωσόριζε μια επίσκεψη στην Τουρκία από την εξόριστη πολιτική ηγέτη των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντίρ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ