Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Σαρκοζί "μαζεύει" την πρόκληση για την επιτροπεία στην Ελλάδα.

30.01.2012 | 23:46
«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες». Αυτό δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι στη διάρκεια της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

   

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι λογικό να υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας. Ο Ν. Σαρκοζί είπε ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και ότι αυτό είναι και θέση της Γερμανίδας καγελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό.

   


Τέλος, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλητηριάζει την όλη κατάσταση.

Τι αποφάσισαν στην Σύνοδο Κορυφής

Στην αποδοχή του Δημοσιονομικού Συμφώνου από 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαίκής Ένωσης κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι.

Τα δύο μέλη που εξαιρούνται είναι η Βρετανία και η Τσεχία. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν και την επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη.

Για δειλά σημάδια οικονομικής  σταθεροποίησης κάνουν λόγο οι ηγέτες της Ε.Ε. στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ σημειώνουν ότι οι εντάσεις στις αγορές συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.

Προσθέτουν ότι οι κυβερνήσεις καταβάλουν ισχυρές προσπάθειες για να διορθώσουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες σε βιώσιμη βάση ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

"Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις", υπογραμμίζουν και προσθέτουν: "οι ενέργειες μας πρέπει να είναι επίμονες και να έχουν ευρεία βάση.


Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βγει η Ευρώπη από την κρίση".

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναφέρουν ότι έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για να διασφαλιστεί η  χρηματοοικονομική σταθερότητα και η δημοσιονομική ενοποίηση – αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή σε υψηλότερη δομική ανάπτυξη και απασχόληση όπως αναφέρουν. 

Δεσμεύονται ταυτόχρονα να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη βελτίωση της χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντόπισαν τρεις βασικές προτεραιότητες: την απασχόληση των νέων, της πιστωτικές ροές και τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για την απασχόληση των νέων, το Συμβούλιο σημειώνει ότι θα συσταθούν ομάδες εργασίας για να βοηθήσουν τις χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας να σχεδιάσουν νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Παράλληλα η Κομισιόν θα κάνει χρήση των αναξιοποίητων κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να βοηθήσει με προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.


Οι ηγέτες δεσμεύονται επίσης να προωθήσουν διμερείς και πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες καθώς και να απομακρύνουν τα εμπόρια για το εσωτερικό εμπόριο και την κινητικότητα στην εργασία.

Για τις πιστωτικές ροές σημειώνουν ότι κατέληξαν σε συμφωνία να εξετάσουν τρόπους για τη μόχλευση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμφώνησαν επίσης στην καλύτερη κινητοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων με την επιτάχυνση των υφιστάμενων προγραμμάτων και σχεδίων καθώς και με τον επαναπρογραμματισμό των κονδυλίων που δεν έχουν κατανεμηθεί σε ειδικά προγράμματα.Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα φαίνεται πως οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν και στην επίσπευση της ενεργοποίησης του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη, ήδη από τον φετινό Ιούλιο.

Η συμφωνία που θα διέπει τη λειτουργία του μηχανισμού θα καταρτιστεί σε επόμενη φάση.«Υπάρχει συμφωνία (για την επίσπευση του μηχανισμού), η συνθήκη θα υπογραφτεί σε μεταγενέστερο στάδιο» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. Άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν την είδηση στο βρετανικό πρακτορείο.

Όσον αφορά το μόνιμο μηχανισμό, υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόβλεψη ήταν ο ESM να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013. Ακαθόριστο παραμένει ακόμη εάν και πώς ο μηχανισμός θα λειτουργήσει παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό, τον EFSF, στον οποίο έχουν ήδη προσφύγει Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Η Γερμανία πρωτοστατούσε στις πιέσεις για επίσπευση του ESM, ο οποίος λόγω της δομής των κεφαλαίων του θεωρείται σημαντικά ισχυρότερος από τον EFSF. Η δανειοδοτική δυνατότητα του μόνιμου μηχανισμού εκτιμάται στα 500 δισ. ευρώ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ