Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O Τζο Μπάιντεν σε Αθήνα και Αγκυρα. Ποια η ατζέντα των συνομιλιών, με ποιους θα συναντηθεί

29.11.2011 | 09:59
Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 5 Δεκεμβρίου ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι θρησκευτικές ελευθερίες Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και η οικονομική κρίση και προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, αντίστοιχα.

Πριν από την Αθήνα, ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί στις 2 Δεκεμβρίου την Αγκυρα και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα.

«Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν.

Πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά στην Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο χώρα, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων».

Ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για αμερικανική οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, απάντησε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, καθώς προωθεί τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θεωρούν κρίσιμες τις δημοσιονομικές αλλαγές, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».

Επισήμανε ακόμη «οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, της οποίας είναι ένθερμοι φίλοι και σύμμαχοι» και «θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν σε όλη αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, και μέσω του ΔΝΤ του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φρόμαν υπογράμμισε ότι «ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι «αυτό συμπεριλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, όπως και άλλους μηχανισμούς για να βοηθηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας σ΄ αυτή τη μεταβατική περίοδο. Η υποστήριξή του θα είναι προς το υπάρχον πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων και της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται στη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το ερχόμενο Σάββατο.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του κ. Μπάιντεν με την τουρκική ηγεσία, είπε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και αρκετά διεθνή θέματα, σημειώνοντας: «Αναμένω ότι θα συζητήσουμε για την πρόοδο που είδαμε και ελπίζουμε να δούμε στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, πριν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ξανασυναντηθεί τον Ιανουάριο -πάλι στη Νέα Υόρκη- με τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις ελπίδες μας για μία διευθέτηση το συντομότερο δυνατό. Επίσης, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας μας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, ο κ. Φρόμαν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο χώρες -και θα συνεχίσουν να το πράττουν- για να αναζητήσουν ευκαιρίες ώστε να ξεπεράσουν τις πρόσφατες δυσκολίες στις σχέσεις τους». «Πιστεύουμε», είπε, ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για τις δύο χώρες να αποκαταστήσουν πλήρως τις σχέσεις τους και να προχωρήσουν μπροστά. Και αυτό θα είναι καλό τόσο για την Τουρκία και το Ισραήλ, όσο και τις ΗΠΑ και την περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

H απόρρητη ματιά των ΗΠΑ για την Ελλάδα

"Επανεκκίνηση" της οικονομίας...μέσω όπλων;Τι δείχνει η ιστορία


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ