Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν δηλώνει ότι η Τεχεράνη δεν θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ

30.01.2012 | 10:56
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε χθες ότι τα στελέχη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ μπορούν να επιθεωρήσουν όποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του επιθυμούν στην διάρκεια της επίσκεψής τους σε αυτή, ενώ εκτίμησε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ.

Ο Σαλεχί έκανε τις τοποθετήσεις αυτές από την Αιθιοπία, όπου συμμετείχε σε σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης.
"Οι αξιωματούχοι της IAEA θα επιτραπεί να επιθεωρήσουν όποια πυρηνική εγκατάσταση μας ζητήσουν", είπε ο Σαλεχί σε συνέντευξη Τύπου στην Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. Νωρίτερα, είχε πει ότι η Τεχεράνη "δεν έχει τίποτε να κρύψει". Ακόμη, υποβάθμισε την απειλή του αντιπροέδρου Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί και στρατηγών των Φρουρών της Επανάστασης ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου. Η επιβολή εμπάργκο οριστικοποιήθηκε από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

"Τα Στενά του Ορμούζ είναι σημαντική οδός όχι μόνο για εμάς και για τα κράτη της περιφέρειας αλλά και για όλο τον κόσμο κι έτσι θεωρούμε εαυτούς υπεύθυνους για την ασφάλεια των Στενών ώστε όλες οι χώρες να επωφελούνται", είπε ο Σαλεχί. Ούτε η Τεχεράνη αλλά ούτε και η IAEA έχουν αποκαλύψει ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο των συνομιλιών οι οποίες άρχισαν χθες με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Υπηρεσίας του ΟΗΕ, υπό τον αρχιεπιθεωρητή Χέρμαν Νέκερτς. Αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα Σαϊντί Τζαλιλί και τον επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Φερεϊντούν Αμπασί.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ