Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ο "αγχωμένος" κ.Μπεγλίτης και τα προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν!

12.08.2011 | 11:49

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο κ.Πάνος Μπεγλίτης πρέπει να θεωρείται πλέον έμπειρος πολιτικός. Το “πολιτικό του κοντέρ” έχει “γράψει” αρκετά χιλιόμετρα σε δύσκολες διαδρομές. Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ,με υπουργό το Γιώργο Παπανδρέου, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επί ενάμιση χρόνο με ΥΕΘΑ τον δύσκολο ως άνθρωπο Ε.Βενιζέλο και κατόρθωσε να μην ανοίξει μύτη! Δεν είναι και λίγο.

Η κοινή λογική λοιπόν ,λέει ότι ο κ.Μπεγλίτης με την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, θα έπρεπε να αισθάνθηκε ανακουφισμένος και απελευθερωμένος. Το πεδίο για να υλοποιήσει τα πολλά και ενδιαφέροντα που υποστήριζε ως σχέδια και προτάσεις όσο ήταν αναπληρωτής, ήταν πλέον ανοιχτό.

Ένα μήνα και κάτι στη θέση του ΥΕΘΑ συμπληρώνει ο κ.Μπεγλίτης,αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σφιγμένος και πολύ αγχωμένος. Φαίνεται από το γεγονός ότι παρά την αναβάθμισή του εξακολουθεί να δίνει ακατάπαυστα συνεντεύξεις -αποκλειστικά σε πολιτικούς συντάκτες- μιλώντας συνήθως για τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και πολύ λίγο για τα θέματα της αρμοδιότητάς του,τα οποία και πολλά είναι και εξαιρετικά σοβαρά.

Ως διπλωμάτης ο κ.Μπεγλίτης πιθανόν να κουβαλάει τον ιδιαίτερα μεταδοτικό ιό στο διπλωματικό σώμα,που κύριο σύμπτωμά του είναι μία αντιπάθεια προς τις στολές και τα γαλόνια. Αν και τελευταία προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στους στρατιωτικούς,μοιράζοντας πενθήμερες άδειες κι άλλα σχετικά ,είναι εμφανές σε πολλές από τις δεκάδες συνεντεύξεις που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες, ότι η άποψη που είχε για τους στρατιωτικούς ήταν περίπου ότι πρόκειται για καλοπληρωμένους σε σχέση με άλλους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι τέλος πάντων δεν προσφέρουν κάτι στη καθημερινότητά μας.

Ανεξάρτητα απ΄ όλα αυτά που αποτελούν εκτιμήσεις τις οποίες ο κ.Μπεγλίτης μπορεί να χαρακτηρίσει και λανθασμένες,υπάρχουν μερικά ζητήματα που θα πρέπει να προβληματσίσουν την ηγεσία του ΥΕΘΑ:

•τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Άμυνα, είναι επείγοντα και σοβαρά. Ο κ.Μπεγλίτης κληρονόμησε προβλήματα που προέρχονται από μία περίοδο απίστευτης αδράνειας που διήρκεσε από το 2004 έως και πριν από ενάμιση μήνα που έφυγε ο Ε.Βενιζέλος. Αν επιλογή του είναι να την συνεχίσει για να μην φθαρεί πολιτικά θα είναι καταστροφή για το χώρο των ΕΔ και την ασφάλεια της χώρας.

•τα σχέδια ,οι προτάσεις, οι νέες ιδέες είναι πάντα ευπρόσδεκτες όπως και οι συνεντεύξεις στις οποίες όλα αυτά παρουσιάζονται. Όμως δεν λύνουν τα προβλήματα. Είναι καιρός για αποφάσεις ,δράση και υλοποίηση. Αν για παράδειγμα ο ΥΕΘΑ πιστεύει ότι πρέπει να αυξήσει τη θητεία ας το κάνει κι όχι να μετράει αντιδράσεις και κόστος συζητώντας την ιδέα.Αν πιστεύει ότι πρέπει να κλείσουν στρατόπεδα ας το κάνει.

•Καλύπτοντας το ρεπορτάζ του Εθνικής Άμυνας εδώ και 20 χρόνια πιθανόν να έχουμε γίνει κι εμείς λίγο συντηρητικοί στις απόψεις μας. Το λέμε για να αιτιολογήσουμε τη τελευταία μας παρατήρηση. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο κι αν έχουν φιλότιμα προσπαθήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να το απαξιώσουν και να το υποβαθμίσουν, παραμένει ένα από τα κορυφαία υπουργεία κάθε κυβέρνησης. Όχι μόνο για το ενδεχόμενο να προασπίσει την εθνική ασφάλεια της χώρας αλλά και για να καλύψει σε κάθε μεγάλο δυσάρεστο γεγονός που τη πλήττει τις πολλές αδυναμίες και τα κενά του δημόσιου τομέα. Φωτιές,χιόνια, αεροδιακομιδές,έρευνα-διάσωση κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς πέφτει στις πλάτες των “αντιπαραγωγικών” ΕΔ. Όταν το κακό περάσει βέβαια, όλοι οι δήθεν και πρώην “επαναστάτες” πολιτικοί το ξεχνούν.

Γι΄ αυτό και ο κάθε ΥΕΘΑ ,οφείλει να είναι λιγομίλητος και συγκρατημένος στις εμφανίσεις του και να επιλέγει πότε,που και γιατί πρέπει να μιλήσει.Αυτά προς το παρόν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ