Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο γραφικός Γκρουέφσκι δίνει 10 εκατομμύρια για άγαλμα του Μ.Αλέξανδρου!

15.06.2011 | 06:45
Φαίνεται ότι στα Σκόπια τα λεφτά περισσεύουν! 10 εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζεται να ξοδέψει η κυβέρνηση του Νικόλα Γκρουέφσκι για να τοποθετήσει άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στη κεντρική πλατεία των Σκοπίων!
Οι πρώτοι που αντέδρασαν με το παρανοϊκό εγχείρημα Γκρουέφσκι είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) επέκρινε την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

   

Το SDSM κατηγόρησε τον κ. Γκρούεφσκι ότι παρά τη μεγάλη φτώχεια στη χώρα, δαπανά 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του κράτους για το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

   

Το SDSM αναφέρει ότι το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων αποτελεί για μία «μεγαλομανή» κατασκευή και προσθέτει ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι « θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή διεθνή θέση της χώρας ». 

Στην Αθήνα απάντηση ανέλαβε να δώσει το ΥΠΕΞ ,μέσω του εκπροσώπου του Γρηγόρη Δελαβέκουρα:

   

"Υπό άλλες συνθήκες, η απόφαση της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ξοδέψει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ για να τιμήσει το Μέγα Αλέξανδρο, τοποθετώντας άγαλμα του Έλληνα στρατηλάτη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα μας τιμούσε", αναφέρεται σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου τύπου Γρηγόρη Δελαβέκουρα. 

   

"Η "πολιτική αρχαιοποίησης", όμως, στην οποία εντάσσεται η ενέργεια αυτή, πέρα από γραφική, έχει ως βασικό άξονα την προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας με σκοπό την καλλιέργεια εθνικισμού και αντιπαράθεσης" προσθέτει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι η "πολιτική αυτή παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, είναι προκλητική και καταδικαστέα, υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ". 

   

Προτίθεται ότι "έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες στην ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας", καθώς επίσης και ότι "διαψεύδει τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ότι προτίθενται να εργασθούν ειλικρινώς για την επίλυση του ονοματολογικού".

   

Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς για την προκλητική αυτή ενέργεια, γνωστοποιεί ο κ. Δελαβέκουρας και τονίζει: "Είναι προφανές ότι ο κ. Γκρούεφσκι νοιώθει την πίεση για την επίτευξη λύσης να μεγαλώνει, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς. Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, αυτή θα είναι η λύση που θα επιτρέψει την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ".

   

"Τη στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια και εποικοδομητική διάθεση την επίτευξη λύσης, ο κ. Γκρούεφσκι προβαίνει σε προκλήσεις για να αποφύγει την πραγματικότητα, υποθηκεύοντας το ευρωπαϊκό μέλλον των συμπολιτών του", καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ: "Πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στην πραγματικότητα. Πρέπει να εργασθεί με ειλικρίνεια και σοβαρότητα για την επίτευξη λύσης. Αλλιώς, θα αναλάβει τις ευθύνες για την οπισθοδρόμηση της χώρας του".

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ