Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο κινέζος αντιπρόεδρος στην Τουρκία για επενδύσεις και Συρία.Δεν θα συναντηθεί με Ερντογάν, που αναρρώνει

20.02.2012 | 12:33
   Ο Αντιπρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται αργά σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα για μια επίσκεψη δύο ημερών επικεντρωμένη στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τα περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα τη συριακή κρίση στις πύλες της Τουρκίας, έγινε γνωστό από τουρκική διπλωματική πηγή.

    Ο Σι, ο οποίος θεωρείται ο επόμενος ηγέτης της Κίνας, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον αρχηγό του κράτους Αμπντουλάχ Γκιούλ και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τζεμίλ Τζιτσέκ, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Έχει προβλεφθεί μια συνομιλία με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως ο τελευταίος αναρρώνει στην Κωνσταντινούπολη από μια δεύτερη επέμβαση στο έντερο και δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην Άγκυρα, υπογραμμίσθηκε από το περιβάλλον του.

    Δεν αποκλείεται οι δύο άνδρες να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο κινέζος αξιωματούχος θα μεταβεί την Τετάρτη.

    Στην Κωνσταντινούπολη ο Σι θα μιλήσει σε ένα σινο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που επικεντρώνεται στα μέσα για την ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στην Τουρκία και αντιστρόφως.

    Ο όγκος των σινο-τουρκικών εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2000 σε 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Τούρκοι και κινέζοι αξιωματούχοι πρέπει επίσης να εξετάσουν τις προσπάθειες που αναπτύχθηκαν για να προωθηθούν οι αμοιβαίες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι κατασκευές, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες καθώς και οι βιομηχανίες μηχανικής και χημείας.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, τα δύο μέρη θα έχουν στο μενού τους περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων αυτό της Συρίας.

    "Η κατάσταση στη Συρία θα θιγεί. Θα εξηγήσουμε στο συνομιλητή μας πως αυτή η κατάσταση δεν είναι ανεκτή και πως η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει", διευκρίνισε ένας τούρκος διπλωμάτης.

    Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Σι θα μεταβεί στη Σμύρνη για το τελευταίο, κυρίως τουριστικό μέρος της επίσκεψής του στην Τουρκία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ