Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρώην δικτάτορας της Γουατεμάλας αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία

22.05.2012 | 08:40

Ο πρώην δικτάτορας της Γουατεμάλας Εφρέν Ρίος Μοντ αντιμετωπίζει νέα δίκη με την κατηγορία της διάπραξης γενοκτονίας, μετά την απόφαση μιας δικαστού η οποία επέτρεψε να του ασκηθούν κατηγορίες διότι διέταξε μια σφαγή το 1982 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 201 ανθρώπους.

   Ο Ρίος Μοντ, 85 ετών, ο οποίος ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας σε μια ιδιαίτερα αιματηρή περίοδο, το 1982 και το 1983, ήδη αντιμετωπίζει μια δίκη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

   Η δικαστής Πατρίσια Φλόρες είπε χθες ότι έκρινε πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία συνδέουν τον Ρίος Μοντ με τη σφαγή στο χωριό Λας Ντος Έρες, μια από τις χειρότερες στην ιστορία του 36ετούς εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα.

   Η σφαγή σημειώθηκε αφού ένα στρατιωτικό απόσπασμα έλαβε διαταγή να ψάξει το χωριό για όπλα. Έδεσαν τα χέρια και τα μάτια των χωρικών, στραγγάλισαν, πυροβόλησαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου αμάχους, περιλαμβανομένου ενός βρέφους που χτύπαγαν με σφυρί, και πέταξαν τα πτώματα σε ένα πηγάδι.

   Η υπεράσπιση υποστηρίζει πως ο Ρίος Μοντ, ο οποίος κυβέρνησε για 17 μήνες, δεν ήταν παρών στην διάρκεια της σφαγής και άρα δεν μπορεί να προσαχθεί σε δίκη γι' αυτό το έγκλημα. Αλλά η δικαστής αντέτεινε ότι οι στρατιώτες δεν θα μπορούσαν να δράσουν χωρίς να έχουν λάβει διαταγές.

   Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας το τελευταίο διάστημα προσάγει σε δίκες υπεύθυνους για μερικές από τις χειρότερες ακρότητες του εμφυλίου (1960-1996) στον οποίο δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν κάπου 250.000 άνθρωποι. Τα δικαστήρια της Γουατεμάλας από τον περασμένο Αύγουστο καταδίκασαν πέντε στρατιωτικούς εν αποστρατεία σε 6.060 χρόνια κάθειρξη τον καθένα για τη συμμετοχή τους στη σφαγή στο Λας Ντος Έρες. Οι ποινές αυτές είναι συμβολικές, καθώς ο νόμος στη Γουατεμάλα προβλέπει ως μέγιστη διάρκεια κάθειρξης τα 50 έτη.

   Η δίκη του Ρίος Μοντ άρχισε νωρίτερα φέτος, αλλά έχει παγώσει μέχρι να εξεταστούν διάφορες ενστάσεις και εφέσεις που έχει υποβάλει η υπεράσπιση του πρώην δικτάτορα.

   Στην δίκη αυτή ο Μοντ αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι διέταξε τις δολοφονίες τουλάχιστον 1.700 ιθαγενών της φυλής των Μάγια στην διάρκεια επιχειρήσεων καταστολής των αριστερών ανταρτών.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ