Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ο τολμηρός κ.Πούτιν.

04.01.2011 | 04:11


του ΙΜΜΑΝΙΟΥΕΛ ΒΑΛΛΕΡΣΤΑΪΝΟ πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τη Γερμανία στο τέλος του Νοέμβρη. Πριν από την άφιξή του δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία σχολίασε αυτό το κείμενο με τον υπέρτιτλο «Ο Πούτιν αγκαλιάζει την Ευρώπη».

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου ήταν αξιοσημείωτο. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι το δίδαγμα που θα πρέπει να αντληθεί από τη χειρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ δεκαετιών, είναι η ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ρωσίας και ΕΕ. «Προτείνουμε τη δημιουργία μίας αρμονικής οικονομικής κοινότητας που επεκτείνεται από το Βλαδιβοστόκ ως τη Λισσαβόνα». Προσθέτει ότι «στο μέλλον μπορούμε να σκεφθούμε ακόμη και μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου ή και περισσότερο προωθημένες μορφές ολοκλήρωσης». Υπογράμμισε ότι μία τέτοια ηπειρωτική αγορά θα αξίζει τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Πούτιν θεωρεί ότι η Ρωσία και η ΕΕ θα πρέπει να συνεργασθούν στενότερα στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας. Δήλωσε ότι θα πρέπει να σκεφθούν «το τι μπορεί να κάνουμε για να προωθήσουμε ένα νέο κύμα εκβιομηχάνισης στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Ανέφερε τομείς όπως τα ναυπηγεία, την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπορική βιομηχανία, τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, τη φαρμακοβιομηχανία, την πυρηνική ενέργεια και τον τομέα υποστήριξης. Έκανε έκκληση για κοινή δραστηριοποίηση Ρώσων και Ευρωπαίων επιχειρηματιών.

Στον κλάδο της ενέργειας ο Πούτιν ζήτησε «ενεργές ανταλλαγές». «Είναι απαραίτητο», όπως είπε «να εργασθούμε μαζί σε όλες τις φάσεις της τεχνολογικής αξιακής αλυσίδας, από την ανακάλυψη της ζήτησης για ενεργειακούς πόρους ως την παράδοση στον καταναλωτή». Επομένως, η Ευρώπη και η Ρωσία πρέπει να προχωρήσουν προς τον τερματισμό της βίζας, γεγονός που υποδηλώνει «όχι το τέλος, αλλά την αρχή μίας πραγματικής ολοκλήρωσης της Ρωσίας και της ΕΕ».

Η ανταπόκριση της καγκελαρίου Μέρκελ στις προτάσεις αυτές ήταν επιφυλακτική, αλλά όχι αρνητική. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι οι προτάσεις του Πούτιν δείχνουν «πόσο κοντά είμαστε σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς στόχους». Η ισχυρότερη υποστήριξη προήλθε από κάποιους κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες γης Γερμανίας. Η στάση του Τύπου ήταν ανάμεικτη.

Στη Γαλλία, η εφημερίδα Le Monde, σημείωνε: «Αυτή η έκκληση για οικονομικό άνοιγμα από κάποιον που είναι αξιοσημείωτος μάλλον για τον εθνικιστικό του χαρακτήρα παρά για την αφοσίωσή του στις ιδέες του ελεύθερου εμπορίου, είναι πραγματικά πρωτοποριακή. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στο βαθμό που η ανάπτυξη της βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών έχει επανειλημμένα παρεμποδισθεί για πολιτικούς λόγους».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Πούτιν δεν προσέφερε μία συμφωνία στη «Δύση», αλλά στην «Ευρώπη». Φαίνεται ως μία ιδιαίτερη προσπάθεια ενθάρρυνσης της ενίσχυσης των δεσμών με την Ευρώπη σε βάρος των ΗΠΑ. Ενώ αυτό δεν είναι κάτι εντελώς νέο με όρους της ρωσικής γεωπολιτικής στάσης, δεν έχει μέχρι σήμερα διατυπωθεί τόσο τολμηρά και δημόσια. Θα πρέπει να τονισθεί επίσης ότι ο Πούτιν έχει παρέχει ισχυρή υποστήριξη στο ευρώ, σε μία περίοδο που το ευρώ χρειάζεται πολιτικές στηρίξεις. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πούτιν δεν αναφέρεται σε ένα ρόλο της Ρωσίας ως εξαγωγέα ενέργειας στην Ευρώπη· αναφέρεται σε ένα νέο κύμα εκβιομηχάνισης στο οποίο η Ρωσία θα συμμετέχει πλήρως.

Αυτή η ανοικτή διπλωματία του Πούτιν πιθανόν θα ανησυχήσει τους ηγέτες των ΗΠΑ περισσότερο και από τις μετριοπαθείς αποκαλύψεις των Wikileaks.

www.monthlyreview.gr/antilogos/greek/

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ