Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Αμερικανοί θέλουν να φύγουν οι στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν

05.05.2012 | 11:30
Η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει οι δυνάμεις των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν και αντιτίθεται σε μια σημαντική, μακροπρόθεσμη δέσμευση στην υποστήριξη της οικονομίας και της ασφάλειας της χώρας αυτής, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες.
   Ωστόσο η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει να παραμείνουν κάποιες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για να συμβάλλουν στην εκπαίδευση των στρατευμάτων της χώρας και να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εναντίον της αλ Κάιντα.
   Τα ευρήματα δείχνουν ότι "οι Αμερικανοί ουσιαστικά θέλουν να τελειώνουν με το Αφγανιστάν", σχολίασε ο ερευνητής Κρις Τζάκσον της εταιρίας Ipsos.
   Οι περίπου 130.000 στρατιωτικοί που διατηρεί το NATO στο Αφγανιστάν --εκ των οποίων οι περίπου 99.000 είναι μέλη του προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ-- σχεδιάζεται να αποχωρήσουν ως το 2014. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα ήθελε να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των μάχιμων μονάδων της χώρας από το Αφγανιστάν ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς.
   Η δημοσκόπηση διεξήχθη μερικές ημέρες αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε ένα ταξίδι, το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιήσει, στο Αφγανιστάν για την πρώτη επέτειο από το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιδρομή ομάδας των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Πακιστάν, καθώς και μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας που προβλέπει έναν μακροπρόθεσμο ρόλο για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.
   Οι όροι της συμφωνίας αυτής δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς, πάντως προβλέπουν πως οι ΗΠΑ θα παρέχουν εκπαίδευση στα αφγανικά στρατεύματα και άλλη βοήθεια και μετά το 2014.
   Σχεδόν τα δύο τρίτα των 776 Αμερικανών οι οποίοι ερωτήθηκαν στην δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μέσω Διαδικτύου, είπαν ότι δεν θέλουν η Ουάσινγκτον να παραμείνει δεσμευμένη στην υποστήριξη της οικονομίας και της ασφάλειας του Αφγανιστάν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 77% ανέφερε ότι θέλει όλα τα αμερικανικά μάχιμα στρατεύματα --εξαιρουμένων των εκπαιδευτών και των ειδικών δυνάμεων-- να έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν ως τα τέλη του 2012. Σχεδόν ίσο ποσοστό, το 73%, είπε ότι δεν θέλει οι ΗΠΑ να διατηρήσουν μόνιμες βάσεις στο Αφγανιστάν.
   Ταυτόχρονα όμως, σε ό,τι αφορά την καταδίωξη της αλ Κάιντα ή την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων, "μια μικρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ" αυτών των συγκεκριμένων στόχων, σημείωσε ο Τζάκσον.
   Οι έξι στους δέκα ανέφεραν ότι υποστηρίζουν την ιδέα να παραμείνουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για να διεξάγουν επιχειρήσεις με στόχο την αλ Κάιντα και το 57% τάχθηκε υπέρ του να παραμείνουν εκεί εκπαιδευτές. Ο Τζάκσον σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν "κουραστεί" από τον πόλεμο μετά τις εκλογές του 2008. "Θέλουν τα πράγματα να τελειώνουν. . . αλλά όχι με έναν τρόπο που να φαίνεται ότι ηττηθήκαμε. Θέλουν να τελειώσουν με νίκη".
   Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 2-4 Μαΐου και το ποσοστό στατιστικού σφάλματος, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες των μετρήσεων σε ό,τι αφορά τις Διαδικτυακές δημοσκοπήσεις, είναι ±4,1%. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ