Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ευρωπαίοι θέλουν Ομπάμα!Σαρώνει ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσκοπήσεις

13.06.2012 | 10:27
  Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι το φαβορί για την επανεκλογή του στο Λευκό Οίκο στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, όμως η δημοτικότητά του βρίσκεται στο άλλο άκρο στην Κίνα και στις μουσουλμανικές χώρες, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κέντρο Ερευνών Pew.
   Στην ερώτηση "αξίζει να επανεκλεγεί ο Ομπάμα;", το 92% των ερωτηθέντων στη Γαλλία απάντησαν "ναι", το 89% στη Γερμανία, το 73% στη Βρετανία και το 66% στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 21 χώρες.
   Στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα συγκεντρώνει το 47% της πρόθεσης ψήφου έναντι 43% του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Wall Street Journal και του NBC που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Μαΐου.
   Οι πιθανότητες επανεκλογής του Ομπάμα θα ήταν αντίθετα πολύ λίγες αν ψήφιζαν πολίτες άλλων χωρών: στις μουσουλμανικές χώρες, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί ότι δεν του αξίζει μια δεύτερη θητεία: 62% στο Λίβανο, 73% στην Ιορδανία και 76% στην Αίγυπτο.
   Οι Κινέζοι με ποσοστό 39% έναντι 31% είναι αντίθετοι στην επανεκλογή του Ομπάμα και το 27% των Ρώσων είναι αντίθετοι σε μια δεύτερη θητεία του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ.
   Ακόμα και σε χώρες που τα ποσοστά του ήταν αυξημένα, ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει την δημοτικότητά του να μειώνεται σε σχέση με το 2009, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες--Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και Πολωνία--η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του αμερικανού προέδρου παραμένει μεγάλη (80%), αλλά έχει μειωθεί κατά 6% από το 2009.
   Παράλληλα η εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο έχει βελτιωθεί.
   "Η εικόνα της Αμερικής είναι περισσότερο θετική σήμερα απ'ότι όταν εξελέγη ο Ομπάμα, στην Ευρώπη, την Βραζιλία, την Ιαπωνία και σε άλλες περιοχές του κόσμου", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουάικ, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, και πρόσθεσε: "Όμως σχεδόν παντού, παρατηρείται λιγότερος ενθουσιασμός για την διεθνή πολιτική (του Ομπάμα)".
   Ο αμερικανός πρόεδρος παραμένει πολύ πιο δημοφιλής από τον προκάτοχό του: για παράδειγμα στη Γερμανία το 14% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Μπους και 87% στον Ομπάμα. 
   Όμως σε πέντε κυρίως μουσουλμανικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Πακιστάν, Τουρκία) η εμπιστοσύνη προς τον Ομπάμα που ήδη το 2009 ήταν μικρή (33%) μειώθηκε στο 24%. Στην Κίνα, η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από 62% στο 38% σήμερα.
   Σχετικά με τις επιθέσεις αμερικανικών επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον ανταρτών στο Πακιστάν, στη Σομαλία και την Υεμένη, η έρευνα δείχνει μια ισχυρή αντίθεση των ερωτηθέντων στις 17 από τις 21 χώρες.
   Σε ερώτηση για την παγκόσμια οικονομία, η Κίνα θεωρείται πλέον η πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο με ποσοστό 42% έναντι 36% των Ηνωμένων Πολιτειών.
   Όμως η εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει θετική στις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση: Γαλλία (69%), Ιταλία (74%), Βρετανία (60%), Ιαπωνία (72%). Μόνο στις μουσουλμανικές χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά: Τουρκία (15%), Αίγυπτος (19%), Λίβανος (48%) και Τυνησία (45%).
   Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 26.000 ανθρώπους, σε 21 χώρες, την περίοδο 17 Μαρτίου ως 20 Απριλίου. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ