Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ κλείνουν τη πρεσβεία τους στη Συρία

20.01.2012 | 23:30
Οι ΗΠΑ κλείνουν τη πρεσβεία τους στη Δαμασκό.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να κλείσει την αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό και να απομακρύνει όλο το προσωπικό μέχρι το τέλος αυτού του μήνα εξαιτίας “της ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στη Συρία”,δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

“Η πρεσβεία θα παρέμενε σε λειτουργία”, σύμφωνα με αξιωματούχους, “αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ παρείχε ενισχυμένη προστασία, την οποία μέχρι στιγμής είναι απρόθυμο να εγκρίνει”.

Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε χθες ότι η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χάνει τον έλεγχο της χώρας και η πτώση του είναι "αναπόφευκτη", απορρίπτοντας ωστόσο τις προτάσεις η διεθνής κοινότητα να εξαπολύσει νέα επέμβαση τύπου Λιβύης.

"Είναι σαφές ότι το καθεστώς του δεν έχει πλέον. . . τον πλήρη έλεγχο της χώρας και αυτό είναι αποκλειστικά που οδηγεί τη Συρία προς ένα επικίνδυνο τέλος", είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε χθες τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναπέμψει το ζήτημα της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά την υποβολή της έκθεσης της αποστολής των παρατηρητών του στη χώρα για τη βία. Αλλά η Ρωσία και η Κίνα, που η Δύση θεωρεί χώρες-συμμάχους του Άσαντ, εμποδίζουν τους τελευταίες μήνες τις προσπάθειες να υπάρξει μια "σκληρή" απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία.

Έχουν υπάρξει εκκλήσεις για άμεση επέμβαση της Δύσης στη Συρία. Ο Κάρνεϊ απέρριψε όμως την θέση ότι η διεθνής κοινότητα "αποτυγχάνει" να παρέμβει. "Η διεθνής κοινότητα δεν στέκει άπραγη", είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. "Η διεθνής κοινότητα έχει, υπό αμερικανική ηγεσία, αναλάβει δράση για να πιέσει και να απομονώσει τη Συρία, και αυτό έχει προφανές αποτέλεσμα καθώς το καθεστώς Άσαντ χάνει τον έλεγχο της χώρας".

Χθες επαναλήφθηκαν οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Συρίας μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Σύμφωνα με ακτιβιστές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν 15 πολίτες, κυρίως στην κεντρική πόλη Χομς, εστία των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Μια φιλοκυβερνητική διαδήλωση καταγράφηκε στην Δαμασκό, στην οποία οι συμμετέχοντες κάλεσαν την κυβέρνηση Άσαντ να χρησιμοποιήσει την πλήρη ισχύ του στρατού για να "συντρίψει" τους εξεγερμένους.

Ο στρατός της Συρίας ετοιμάζεται να διεξαγάγει μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ζαμπάντανι κοντά στην Δαμασκό. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατός συνήψε εκεχειρία --γεγονός χωρίς προηγούμενο-- με πρώην στρατιωτικούς που έχουν αποστατήσει κι έχουν ενταχθεί στην αντιπολίτευση στην πόλη. Ακτιβιστής είπε ότι "είδαμε άρματα μάχης να λαμβάνουν θέσεις" κοντά στην πόλη.

Πάνω από 5.000 πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο τον ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί στη Συρία αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα τον Μάρτιο του 2011. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης λένε ότι περίπου 500 πολίτες έχουν σκοτωθεί από κυβερνητικές δυνάμεις αφότου οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου αναπτύχθηκαν στη χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση λέει πάνω από 2.000 άνδρες του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από την δράση "ένοπλων συμμοριών" και κάνει λόγο περί "διεθνούς συνωμοσίας" εναντίον της.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι τουλάχιστον έξι ανθρώπων παραδόθηκαν χθες στις οικογένειές τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να αποφασίσουν αύριο εάν θα ανανεωθεί --ή θα τερματιστεί-- η αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία, η εντολή της οποίας έληξε την Πέμπτη. Μια πηγή στο Κάιρο είπε ότι ο αραβικός οργανισμός κλίνει στο πρώτο σενάριο, διότι υπάρχει η εκτίμηση πως η παρουσία των παρατηρητών μείωσε τη βία σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.

Επικριτές της αποστολής είπαν ότι οι 165 παρατηρητές παρείχαν διπλωματική κάλυψη στην κυβέρνηση του Άσαντ ενώ αυτή συνέχισε την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με την εμπλοκή του στρατού.

"Δεν υφίσταται πλήρης ικανοποίηση με τη συνεργασία της Συρίας. . . αλλά ελλείψει οποιουδήποτε διεθνούς σχεδίου αντιμετώπισης [της κατάστασης] στη Συρία η καλύτερη επιλογή είναι οι παρατηρητές να μείνουν" εκεί, είπε η πηγή αυτή. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ