Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο

26.04.2012 | 00:12
Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Μαΐου στο Σικάγο.

Στο ψήφισμα, το οποίο πρότειναν τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι, αναφέρεται ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κύρια πολιτική επιλογή, στόχο και επιδίωξη όλων των πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών παραγόντων και πολιτών οι οποίοι υποστηρίζουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στο ψήφισμα απευθύνεται έκκληση για σεβασμό της αρχής <<ανοιχτών θυρών>> του ΝΑΤΟ, ενώ υπογραμμίζεται ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ακόμη ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις οργάνων που έχουν συσταθεί από τον ΟΗΕ, όπως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας και να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις που προκύπτουν από την ετυμηγορία του Δικαστηρίου αναφορικά με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ακόμη ότι η χώρα <<παραμένει προσηλωμένη και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ>>.

Το ψήφισμα αυτό υποστηρίχθηκε απ΄όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση το αντιπολιτευόμενο <<Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών>> (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, το οποίο ανέφερε ότι το ψήφισμα δεν εξυπηρετεί κανένα συγκεκριμένο στόχο.
Το DPA σημείωσε ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όμως για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός είναι απαραίτητη η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να στραφούν όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης.
Το ψήφισμα αυτό της Βουλής της ΠΓΔΜ αναμένεται να αποσταλεί στους διεθνείς οργανισμούς.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ