Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Τούρκοι "ακούν συγνώμη" του Ισραήλ για το Μάβι Μαρμαρά. Αλλαγή δεδομένων;

07.09.2012 | 16:50
Ως προαναγγελία δρομολόγησης μιας διαδικασίας ''συγνώμης'' του Ισραήλ για την αιματηρή υπόθεση του τουρκικού πλοίου ''Μαβί Μαρμαρά'' εκλαμβάνει η Αγκυρα την αναφορά του ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών  Avigdor Lieberman ότι θα μπορούσε να υπάρξει απολογία για την υπόθεση με χρήση της ίδιας φρασεολογίας με την απολογία των ΗΠΑ προς το Πακιστάν για τον κατά λάθος  βομβαρδισμό στα σύνορα Πακιστάν –Αφγανιστάν  τον περασμένο Νοέμβριο που στοίχισε την ζωή σε 24 Πακιστανούς στρατιώτες. 


Το στίγμα δίνουν οι εφημερίδες  Ηurriyet και  Zaman που αναρωτιούνται αν το Ισραήλ προσανατολίζεται στην απολογία προς την Τουρκία για την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά, με αφορμή αυτές τις δηλώσεις.
 Η Hurriyet συνδέει την δήλωση του κ. Lieberman  με την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Αρχηγού της CIA κ. David Petraeus στην Κων/λη και επισημαίνει ότι υπάρχουν ισχυρισμοί στην Άγκυρα πως οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στο Ισραήλ για τον τερματισμό της κρίσης με την Τουρκία.

 Η Sabah επισημαίνει από την πλευρά της ότι οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τον τερματισμό της κρίσης Τουρκίας-Ισραήλ και  αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ κ. Yigal Palmer δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι έκανε τον κ. Lieberman να προβεί στις παραπάνω δηλώσεις και πρόσθεσε ότι δεν έχουν υπάρξει επαφές με τούρκους αξιωματούχους έπειτα από την δήλωση του κ. Lieberman.H εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι προσδοκίες της Τουρκίας από το Ισραήλ είναι πασίγνωστες και ότι δεν είναι δυνατή η βελτίωση των διμερών σχέσεων αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες αυτές.

Εξάλλου δηλωτική της  πρόθεσης για έναρξη συζητήσεων Ισραήλ -Τουρκίας ήταν και η αποδιδόμενη στον ισραηλινό αντιπρόεδρο κ.  Ayoob Kara, δήλωση πρό μερικών εβδομάδων ότι “η Τουρκία μπορεί να γίνει μια υπερδύναμη”  και 'οπου  είχε επισημάνει ότι από την διατάραξη των σχέσεων έχουν χάσει και οι δύο χώρες.“Πολλά έχουμε χάσει από τότε που οι τουρκικές και οι ισραηλινές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Είναι δύσκολο να πει κανείς ποια πλευρά έχει χάσει περισσότερο. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος Τούρκος ηγέτης μετά από τον Ατατούρκ”,ε'ίχε δηλώσει  στη Sabah ο ισραηλινός πολιτικός. 

Να σημειωθεί ότι 'όπως έχει ήδη γράψει το On Alert μεσολαβητικό ρόλο  μεταξύ  των δύο χωρών έχει αναλάβει και η βρετανική διπλωματία, 'όπως και ότι η Ελλάδα - και άλλες χώρες - έχουν γνώση για διαφόρους διαύλους επαφών των δύο χωρών.
 
  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ