Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Τούρκοι δεν κατάλαβαν τίποτα από τη Φουκουσίμα!

09.03.2012 | 16:23
Η σεισμικότητα, ειδικά στο Άκουγιου της Μερσίνας, η προοπτική κατασκευής και τρίτου πυρηνικού σταθμού εκτός από τους δύο που σχεδιάζονται για το Άκουγιου και τη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας και η ευρύτερη συζήτηση για το πόσο ασφαλής ή αναγκαία είναι η πυρηνική ενέργεια, είναι τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας,αμέσως μετά από τη Φουκουσίμα.

   Η πολιτική πόλωση που επικρατεί στη γείτονα και αντικατοπτρίζεται και στα μέσα ενημέρωσης, υπό μορφήν διάκρισης φιλοκυβερνητικών και μη, εκφράζεται και σε αυτή τη δημόσια συζήτηση. 

   

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρηματολογούσαν  με αποφασιστικότητα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και της κατασκευής πυρηνικών σταθμών. Η επιχειρηματολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε  από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία πλειοψηφούν. 

   

Από την άλλη, τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης, παρότι έθεσαν  ζητήματα, όπως η σεισμικότητα των περιοχών που έχουν επιλεγεί για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών και άλλοι κίνδυνοι, στηρίχθηκαν, ως ένα βαθμό, στην αντιπολιτευτική τους ιδιότητα.


Ως προς το Άκουγιου, το βασικό σημείο συζήτησης είναι ο αναμενόμενος σεισμός. Γίνεται μάλιστα λόγος για «διπλό κίνδυνο», αφού «εκτός από το ρήγμα που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Άκουγιου και αναμένεται να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 5,5 έως 6 βαθμών Ρίχτερ, υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα μεταξύ Κύπρου και Αλεξανδρέττας που αναμένεται να προκαλέσει σεισμό 7,5 έως 8 βαθμών Ρίχτερ, αλλά και παλιρροϊκό κύμα που υπολογίζεται ότι θα πλήξει και το Άκουγιου».

   

Μέσα στον πανικό που προκάλεσε ο σεισμός και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίς είχε υπερασπιστεί  σε  συνέντευξή του  στην εφημερίδα «Ραντικάλ» τα πυρηνικά σχέδια της κυβέρνησης, έκανε λόγο για αντισεισμικά μέτρα και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται και η κατασκευή τρίτου σταθμού σε περιοχή παραλιακή και μη σεισμογενή.

   

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι τουρκικές εφημερίδες θυμήθηκαν και τον Τζαχίτ Αράλ, τον υπουργό βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης το 1986, ο οποίος αμέσως μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είχε καλέσει τους δημοσιογράφους, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει πυρηνική μόλυνση. Και για του λόγου του το αληθές - και παρά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μόλυνση στα τουρκικά παράλια στη Μαύρη Θάλασσα -, είχε πιει τσάι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Για να αποδείξει ότι δεν έχει μολυνθεί το τσάι που καλλιεργείται στα παράλια. Ο Αράλ σε συνεντεύξεις που έδωσε εκείνες τις μέρες στον τουρκικό Τύπο, είπε «όποιος δεν θέλει την πυρηνική ενέργεια, να πάει να ζήσει στο Βόρειο Πόλο».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ