Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Οι απειλές από το κυβερνοχώρο απασχολούν τις ΗΠΑ

15.10.2010 | 17:16
H αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα, που έχουν στόχο να ενισχύσουν τη συνεργασία Πολιτικών Υπηρεσιών και Στρατού, για την
αντιμετώπιση διαδικτυακών κινδύνων,που ελοχεύουν κατά σημαντικών δικτύων ηλεκτρονικής επικοινωνίας των ΗΠΑ, καθώς οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι φαίνεται ότι αυξάνονται.
Ο υπουργός Άμυνας, R. Gates και η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, J. Napolitano, ανακοίνωσαν σε δηλώσεις τους τις πρόσφατες ρυθμίσεις μεταξύ των αμερικανικών Υπηρεσιών.
Μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ των 2 φορέων και δημοσιοποιήθηκε , τοποθετεί τους αναλυτές κυβερνοχώρου στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Home land Security - DHS) και ειδικότερα στο «Νational Cybersecurity and Communications Integration Center» (Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας και Επικοινωνιών).
Επίσης, υπάγει τον πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επικεφαλής της «DHS» στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (National Security Agency - NSA), η οποία λογοδοτεί στο Υπουργείο Άμυνας καθώς και μία ομάδα παροχής υποστήριξης, η οποία αποτελείται από προσωπικό εξειδικευμένο σε νομικά θέματα και ζητήματα ατομικών και αστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η «NSA» είναι υπεύθυνη για την προστασία των συστημάτων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των υποκλοπών υπερπόντιων επικοινωνιών.
Η συγκεκριμένη συμφωνία θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της «NSA» και της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), η οποία διατηρεί την κύρια ευθύνη για την προστασία ζωτικής σημασίας συστημάτων, όπως τα δίκτυα παροχής ενέργειας, τις οικονομικές υπηρεσίες και τον καθαρισμό των υδάτων.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Gates και Napolitano ανέφεραν πως η συμφωνία έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι τα αιτήματα για παροχή υποστήριξης και συνεργασίας θα διατυπώνονται και θα εκπληρώνονται χωρίς προσκόμματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, W. Lynn, δήλωσε ότι περισσότερες από 100 ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών προσπαθούν να διεισδύσουν σε ηλεκτρονικά δίκτυα των ΗΠΑ. Μάλιστα, σε άρθρο του στο Περιοδικό «FOREIGN AFFAIRS» (τεύχος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου), ανέφερε ότι κάποιες από αυτές τις Υπηρεσίες έχουν ήδη τη δυνατότητα αποδιοργάνωσης της υποδομής του δικτύου ηλεκτρονικών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Βάσει της συμφωνίας, η «DHS», σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, θα διορίσει ένα Διευθυντή Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας της «DHS» (DHS Dierctor of Cybersecurity Coordination), o οποίος θα έχει την έδρα του στην «NSA», αλλά δεν θα ανήκει στη διοικητική ιεραρχία της. Το συγκεκριμένο στέλεχος θα ενεργεί ως ανώτερος εκπρόσωπος της «DHS» στη νέα Δκση Κυβερνοχώρου του Αμερικανικού Στρατού (Cyber Command), η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία του δικτύου περισσοτέρων από 15.000 Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Υπουργείου Άμυνας.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ