Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι βομβαρδισμοί των Rafale δεν έδωσαν πόντους στο Σαρκοζί.

28.03.2011 | 08:49
Μεγάλη νίκη των Σοσιαλιστών, εντυπωσιακή επίδοση για το Εθνικό Μέτωπο και προβληματισμός για το μέλλον της επανεκλογής του για τον Ν.Σαρκοζί, το αποτέλεσμα της κάλπης των διαμερισματικών εκλογών.

Το αντιπολιτευόμενο τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, κόμμα των Γάλλων Σοσιαλιστών, είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής, των διαμερισματικών εκλογών της Κυριακής στη χώρα, ενώ και η ακροδεξιά παράταξη του Εθνικού Μετώπου, που διαπνέεται από έντονα εχθρική διάθεση απέναντι στους μετανάστες, σημείωσε επίσης εντυπωσιακή άνοδο, ολοκληρώνοντας τα ισχυρά πλήγματα που δέχθηκε σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ο Σαρκοζί, ένα μόλις χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του 2012.
 
Οι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν το 36% των ψήφων, που αφορούσαν την εκλογή τοπικών συμβούλων περίπου στα μισά διαμερίσματα της επικράτειας, με το κυβερνών κόμμα να περιορίζεται στο 18,6% και το Εθνικό Μέτωπο, στην πρεμιέρα της κόρης του ιστορικού του ηγέτη, Ζαν Μαρί Λεπέν, Μαρίν ως νέας προέδρου της παράταξης, να αναρριχάται στο 11%.Εκτιμάται δε ότι το ποσοστό της ακροδεξιάς θα μπορούσε να αγγίξει και το 25%, αν το Μέτωπο κατέβαζε υποψηφιότητες σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας, όπου διενεργήθηκαν σήμερα εκλογές.
 
Οι σημερινές εκλογές αποτελούσαν και το τελευταίο τεστ, που παρέχει πραγματικό δείγμα γραφής των διαθέσεων της κοινής γνώμης στη Γαλλία πριν από την επερχόμενη, το 2012, αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου.Μία εκλογή, που όπως όλα δείχνουν, θα αναγκάσει το σημερινό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να αντιμετωπίσει τούς αριστερούς αντιπάλους του, αλλά και μια ακροδεξιά που συνεχώς και κερδίζει έδαφος, υπό ιδιαίτερα δυσχερείς όρους, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα.
 
 
Την ίδια ώρα τουλάχιστον ένας στους δύο Γάλλους δηλώνουν ότι το Εθνικό Μέτωπο (FN - ακροδεξιά) θα πρέπει να θεωρείται ως "ένα κόμμα όπως τα άλλα", σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA-Absoluce που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την εφημερίδα Les Echos και τον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
 
Στην ερώτηση, "εσείς προσωπικά πιστεύετε πως το Εθνικό Μέτωπο πρέπει σήμερα να θεωρείται ένα κόμμα όπως τα άλλα:", το 52% των ερωτηθέντων απάντησε "ναι", το 47% "όχι" και το 1% δήλωσε πως δεν έχει άποψη.
 
Είναι η πρώτη φορά που υπερισχύει το "ναι" στην ερώτηση αυτή. Τον Σεπτέμβριο του 2010 σε ανάλογη δημοσκόπηση το "ναι" είχε συγκεντρώσει 42% και το "όχι" 57%.
 
Αντίθετα, σύμφωνα με την BVA, το FN "παραμένει ελάχιστα αξιόπιστο στην μακροοικονομική του πολιτική".
 
Συγκεκριμένα μόνο το 17% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πρόταση του κόμματος για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και το 15% την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει το ινστιτούτο.
 
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση, το 25% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης είναι "καλή" (- 1% από τον Φεβρουάριο του 2011) και το 75% εκτιμά πως είναι "κακή", ποσοστό που αποτελεί νέο ρεκόρ πτώσης της δημοτικότητας.
 
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά στις 23 και 24 Μαρτίου σε δείγμα 1.192 ατόμων μεγαλύτερων των 15 χρόνων.
 
 
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ