Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επίδοξοι ...Τσίπρες σε Γερμανία-Ιταλία!Ανάλυση του Stratfor

09.05.2012 | 00:01
Το φαινόμενο των “αντισυμβατικών κομμάτων” που ξεφυτρώνουν στην Ευρώπη και ειδικά σε Γερμανία και Ιταλία επιχειρεί να αναλύσει το Stratfor. Τα κόμματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με νεοναζί ,χαρακτηρίζονται “αντισυμβατικά” και πάντως είτε αναζητούν ,είτε έχουν διαμορφώσει μία πολιτική πλατφόρμα με συγκεκριμένα θέματα. Δύσκολο να πεις ότι είναι …οι Τσίπρες της Γερμανίας και της Ιταλίας,αλλά δεν αποκλείεται να εξελιχθούν.


Στη Γερμανία ανεβαίνει το Κόμμα των Πειρατών με επικεφαλής τον εικονιζόμενο στη φωτογραφία Bernd Schloeme και στην Ιταλία το κόμμα των Πέντε Αστέρων.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις που δοκιμάστηκαν μπορεί να μην συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία αλλά έλαβαν σημαντικά ποσοστά εκφράζοντας την εχθρότητα του εκλογικού σώματος προς τα παραδοσιακά κόμματα.

Το κόμμα των Πειρατών έχει ιδρυθεί το 2006 και το κόμμα των Πέντε Αστέρων το 2009 από τον ιταλό κωμικό και ακτιβιστή Beppe Grillo, με τη ρητορική του να κυριαρχείται από ανησυχίες σχετικά με την πολιτική διαφθορά στην Ιταλία και για θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον.Το γερμανικό κόμμα δεν έχει αποσαφηνίσει την πολιτική του πλατφόρμα.Παρόλα αυτά στις εκλογές του Schleswig-Holstein κέρδισε έξι έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.
Και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, υπέστη τη χειρότερη ήττα του εδώ 60 χρόνια. Ο κύριος εταίρος του συνασπισμού της Μέρκελ, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, κέρδισε μόνο 8.5% των ψήφων,έχοντας μεγάλες απώλειες προς το το Κόμμα των Πειρατών.

Και αυτή δεν ήταν η πρώτη επιτυχία.Το Κόμμα των Πειρατών είχε κερδίσει εκπροσώπηση στο τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου το Σεπτέμβριο του 2011 και στη συνέχεια στο νομοθετικό σώμα στο Σάαρλαντ το Μάρτιο 2012. Οι δημοσκοπήσεις στο ισχυρό κράτος της Ρηνανίας-Βεστφαλίας,του δίνουν περίπου 8% και σε εθνικό επίπεδο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα των Πειρατών θα λάβει περίπου 13%.

Στην Ιταλία, το κόμμα των Πέντε Αστέρων κέρδισε σχεδόν το 20 % των ψήφων στην πόλη της Πάρμας. Το κόμμα κέρδισε παραδοσιακά κόμματα, όπως η Ένωση Κέντρου . Στη Γένοβα, το κόμμα κέρδισε 14% των ψήφων.

Τι τροφοδοτεί τέτοια κόμματα; Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το Stratfor τα μέτρα λιτότητας και ο τρόπος που η ελίτ -πολιτική και οικονομική- διαχειρίζεται την οικονομική κρίση.

Βέβαια όπως σημειώνει τέτοιου είδους κόμματα ακόμη δεν μπορούν παρά να εισπράττουν την οργή και την απογοήτευση των πολιτών για τους χειρισμούς των μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων. Πρέπει να διαμορφώσουν μια πολιτική πλατφόρμα που δεν θα περιλαμβάνει μερικά ειδικά θέματα.Προς το παρόν ,υποστηρίζει η ανάλυση δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στις εκλογές που έρχονται το 2013.

Σίγουρα όμως μπορούν να κάνουν …μεγάλες ζημιές.Ειδικά όσο η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στους πολίτες παραμένουν και εντείνονται.

Ίσως λοιπόν σύντομα να δούμε και αλλού στην Ευρώπη ακόμη και στη Γερμανία …νέους Τσίπρες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ