Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, άμεση προτεραιότητα του ΝΑΤΟ

18.11.2010 | 08:37
Η άμυνα του κυβερνοχώρου (cyber defense) αναμένεται να είναι στη λίστα των 10 κυριοτέρων θεμάτων που θα συζητήσουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στη σύνοδο της συμμαχίας στη Λισσαβόνα που ξεκινάει αύριο.
Η λίστα με την ατζέντα των συζητήσεων δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει θέματα όπως η προστασία των εδαφών των κρατών μελών, και ο εκσυγχρονισμός του οπλοστασίου τους, οι νέες τεχνολογίες, ενώ θα γίνεται ειδική αναφορά σε θέματα ασφαλείας με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, που δεν είναι μέλη της συμμαχίας. Το νέο δόγμα που θα καθοριστεί στη Λισσαβόνα αναμένεται να έχει 10ετή ισχύ.
 
Η Βορειοατλαντική συμμαχία θεωρεί ότι ο “πόλεμος του μέλλοντος θα διεξάγεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, εκτός από τα πεδία των μαχών, στο διαδίκτυο και στα κομπιούτερς” και ήδη έχει έχει κάνει βήματα για την άμυνα στο κυβερνοχώρο. Το ΝCIRC (NATO COMPUTER INCIDENT RESPONSE CAPABILITY) είναι η απάντηση του στις επιθέσεις. Πρόκειται για ένα κέντρο πληροφορικής στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό που λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Πρόσφατα μάλιστα βοήθησε την Εσθονία, όταν η χώρα αυτή δέχτηκε μαζική επίθεση από χάκερς που παρέλυσαν τα πάντα.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «ανησυχεί όλο και περισσότερο από τον αυξανόμενο αριθμό και την πολυπλοκότητα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών", προσθέτοντας ότι η συμμαχία ασχολείται με «περίπου πέντε σοβαρά επεισόδια στον κυβερνοχώρο ανά ημέρα."
Η περαιτέρω ανάπτυξη του NCIRC θα στοιχίσει 35 εκατομμύρια ευρώ, και θα το χρηματοδοτήσουν όλες οι χώρες μέλη.
 
Τα μέλη της συμμαχίας, ύστερα από πρόταση των ΗΠΑ σκέφτονται πολύ σοβαρά να τροποποιήσουν το άρθρο 5 του καταστατικού της Συμμαχίας που αναφέρει ότι :” Επίθεση εναντίον ενός (κράτους μέλους) είναι επίθεση εναντίον όλων”και να το επεκτείνουν και στις επιθέσεις του κυβερνοχώρου.

 

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ