Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι έρευνες για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης στο επίκεντρο των συζητήσεων του ΥΕΘΑ στο Ισραήλ

06.09.2012 | 08:01


Η ατζέντα Παναγιωτόπουλου στις επαφές του στο Ισραήλ, έχει ενδιαφέρον.

Τι ζητά ο Παναγιωτόπουλος στο Ισραήλ; Και βέβαια τι άλλο θέλουν εκείνοι από την Ελλάδα;

Ο ΥΕΘΑ είχε επαφή μιας ώρας με τον πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου. Η μεγάλη χρονική διάρκεια της επαφής δεν είναι τυχαία. Το Ισραήλ δίνει μεγάλη σημασία στην συνεργασία -και στην αμυντική- με την Ελλάδα,ίσως πολύ μεγαλύτερη απ΄ όσο έχει δώσει η Αθήνα.

Το Ισραήλ,ειδικά μετά από το “ψυχροπολεμικό κλίμα” που έχει διαμορφωθεί στη σχέση του με την Τουρκία διαθέτει μόνο δύο στηρίγματα στην περιοχή. Αλλά και τα δύο είναι εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για τα συμφέροντά του. Κύπρος και Ελλάδα.

Η μεν Κύπρος δείχνει να εκμεταλλεύεται μέχρι στιγμής επαρκώς τη συνεργασία με το Ισραήλ. Αντιθέτως η Ελλάδα τουλάχιστον σε πρακτικό επίπεδο δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τη σπουδαιότητα του ρόλου της στην περιοχή ,αλλά και στην συνεργασία με το Ισραήλ.

Αυτό λένε ,πηγές του ΥΕΘΑ θέλει να εκμεταλευτεί ο Παναγιωτόπουλος στις επαφές που έχει στο Ισραήλ με Νετανιάχου αλλά και με τον ομόλογό του Ε.Μπαράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert, στις συζητήσεις που κάνει ο Παναγιωτόπουλος θέτει το ζήτημα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες και φυσικά την εκμετάλευσή τους. Και η περιοχή που πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είναι βέβαια το Ιόνιο πέλαγος,αλλά -προς το παρόν- η περιοχή νότια της Κρήτης. Σ΄ αυτή τη περιοχή η Ελλάδα φαίνεται ότι αναζητά και επιδιώκει την άμεση συνεργασία -και στρατιωτικά- του Ισραήλ. Το οποίο δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να μην την παρέχει η ισραηλινή πλευρά. Όχι μόνο για τα προφανή κέρδη που θα έχει αλλά και επειδή από την μέχρι στιγμής στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα,μόνο κερδισμένη έχει βγει.

Η συνεργασία -στα πρότυπα όσων έγιναν στη Κύπρο- θα αποτελέσει προφανώς το μοντέλο για τα όσα θα ακολουθήσουν στην πλέον “ευαίσθητη” λόγω της τουρκικής επιθετικότητας,περιοχή νότια από το Καστελόριζο. Στην περίπτωση της Κύπρου η ισραηλινή πλευρά κάλυψε και καλύπτει απόλυτα το θέμα ασφάλειας, από οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση. Και η Άγκυρα υπέστη μεγάλη ήττα περιριζόμενη σε αντιδράσεις για “εσωτερική κατανάλωση”. Όπως η αποστολή του Πίρι Ρέϊς, το οποίο έπλεε ασκόπως αρκετά μακρυά από τα σύνορα του οικοπέδου 12.

Το πρόβλημα δεν είναι στην ισραηλινή πλευρά. Είναι στην ελληνική. Και έχει να κάνει με το πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην υλοποίηση όσων έχει εξαγγείλει για την ΑΟΖ και τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο .
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ