Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΡΒΥΛΑ NEWS

Οι ερωτήσεις σας, οι απαντήσεις μας

11.10.2010 | 13:49
Θα μειωθεί κι άλλο η θητεία;

Πολύ ωραίο το ερώτημά σας.Μόνο στα όνειρά σας μετά από σκοπιά 2-4 σε ακριτική μονάδα μπορεί να συμβεί αυτό. Τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι. Στις προεκλογικές περιόδους ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας βγαίνει σε πλειστηριασμό. Προς το παρόν πάντως η θητεία παραμένει στους εννέα μήνες για το Στρατό Ξηράς και στους 12 για ΠΝ και ΠΑ. Η θητεία σ΄ αυτά τα δύο Όπλα όμως θα καταργηθεί μέσα στην επόμενη τριετία κι όλοι θα πηγαίνουν ΣΞ.

Καλά για μετάθεση χρειάζεται βύσμα. Ισχύει το ίδιο και για μια καλή ειδικότητα;

Σε γενικές γραμμές, η χρήση βύσματος στο ελληνικό στράτευμα αποδεικνύεται πάρα πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική,παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει στην εποχή της ασύρματης επικοινωνίας. Τώρα,για να μην απογοητεύεστε παίζουν κι ένα ρόλο τα προσόντα σας,οι σπουδές σας και βέβαια η τύχη. Τι ρόλο; Όχι πάντως πρωταγωνιστικό. Αυτόν τον παίζει πάντα ...το βύσμα.

Αυτό το ΑΣΜ,τι ρόλο βαράει;

Να είστε βέβαιος ότι το ΑΣΜ είναι ακίνδυνο σε σχέση με το ΑΦΜ (αριθμός φορολογικού μητρώου) που θα σας κυνηγάει σ΄ όλη την υπόλοιπη ζωή σας ως πολίτη. Τελικά σ΄ όλη μας τη ζωή ,είμαστε ...νούμερα. Κάθε Έλληνας έχει έναν στρατιωτικό αριθμό,όπως για παράδειγμα 153/1256/90. Ο πρώτος τριψήφιος, δείχνει σε ποιο από τα 57 στρατολογικά γραφεία όλης της χώρας (100-156 η αρίθμησή τους),ανήκετε.Το δεύτερο τετραψήφιο νούμερο δείχνει τον αύξοντα αριθμό εγγραφής σας και το τελευταίο νουμεράκι προκύπτει αν στο έτος που γεννηθήκατε προσθέσετε το 21. Γκέγκε;

Αξίζει το κόπο να μείνω στο Στρατό;

Πιθανότατα πολλοί συνάδελφοί σου που υπηρετείτε μαζί να ανησυχήσουν για την ψυχική σου υγεία με τέτοιες ερωτήσεις.Ωστόσο με ποσοστό ανεργίας πάνω από 10% η ερώτηση έχει όντως ενδιαφέρον. Τι μπορείς να κάνεις για να παραμείνεις προσωρινά στο στρατό;Να γίνεις ΟΒΑ,δηλαδή Οπλίτης Βραχύβιας Ανακατάταξης. Έτσι παραμένεις από ένα έως τρία χρόνια λαμβάνοντας μισθό μόνιμου λοχία.
Δεύτερη επιλογή για τους πιο αποφασισμένους,είναι η λύση να γίνουν ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες). Βέβαια με την «αφραγκία» που υπάρχει στα δημόσια ταμεία δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Μπορώ να υπηρετήσω τη θητεία μου στο εξωτερικό;

Η Κύπρος πως σου φαίνεται; Εξωτερικό θεωρείται και είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπηρετήσεις στην ένδοξη ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου),αν η ΕΣΣΟ σου είναι απ΄ αυτές που στέλνουν κόσμο στη Κύπρο. Υποθέτω ότι για άλλο...εξωτερικό θα ενδιαφέρεσαι,αλλά αυτά που έχεις ακούσει από το παρελθόν ξέχασέ τα. Τα παλιά τα χρόνια όταν η θητεία ήταν 18 ή 24 μήνες , υπήρχαν μεγάλες δυνατότητες στα βύσματα και υπήρχαν θέσεις σε πρεσβείες του εξωτερικού στις οποίες πήγαιναν «φαντάρια». Αν πάντως επιμένεις για εξωτερικό γίνε ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ κι έχουν να σε στείλουν σε κάτι πολύ ωραίες μονάδες στη Βοσνία ή στο Κόσσοβο,όπου διατηρούμε δυνάμεις.Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ