Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ

Οι σαραντάρηδες και πενηντάρηδες συνταξιούχοι των ενόπλων δυνάμεων

11.10.2010 | 12:39
Παρακολουθήσαμε δηλώσεις και αντι-δηλώσεις υπουργών, που προετοίμαζαν εργαζόμενους των ενόπλων δυνάμεων και μη, για τα νέα μέτρα που φθάνουν άμεσα. Ο ένας Υπουργός είπε, ότι θα πρέπει να τελειώσει το καθεστώς, που ισχύει και επιτρέπει σε στελέχη των ΕΔ να συνταξιοδοτούνται στα 40 τους. Ο άλλος απάντησε, ότι αυτά είναι δική μου δουλειά κι όχι άλλου … Όχι, ότι ο τελευταίος θα το επιτρέψει, αλλά να .... το τσιφλίκι είναι δικό του και δεν δέχεται «ξένες» επεμβάσεις. Έχει άλλωστε λάβει ήδη τα μέτρα του … Προφανώς το νέο νομοσχέδιο «περί ιεραρχίας και προαγωγών» θα βάζει στη θέση τους και τους 40ρηδες και τους 50ρηδες συνταξιούχους, που τους εκπαιδεύει και μετεκπαιδεύει τζάμπα η πατρίδα. Κάποια τέτοια είχαμε ακούσει και επί προηγούμενης διακυβερνήσεως, τώρα όμως ακούγονται πιο έντονα.

Απορίες:
• Γι΄ αυτή την τζάμπα εκπαίδευση και μετεκπαίδευση δεν αρκεί η 25τής υποχρέωση υπηρεσίας του εργαζόμενου – στρατιωτικού, για να πάρει την ελάχιστη σύνταξη;; Άλλωστε γενικά η εκπαίδευση δεν υποτίθεται, ότι είναι δωρεάν στη χώρα;; Πόσο παραπάνω δηλαδή πρέπει να δουλέψει κανείς, για να ξεχρεώσει; Η ηλικία, που θα έχει φθάσει τότε (43), είναι, που γίνεται προσπάθεια να ενοχλεί και να ηχεί άσχημα;;
• Όταν κάποιος αρχίζει την σταδιοδρομία του στα 18 και μετά 35 χρόνια υπηρεσίας δεν είναι λογικό να συνταξιοδοτηθεί; Δεν είναι αρκετά 35 χρόνια δουλειάς, για να μη βάλουμε στο ζύγι και τις συνθήκες δουλειάς και ζωής;; Το ότι θα είναι 53 ετών, είναι το πρόβλημα;; Πόσο πρέπει να δουλέψει κάποιος, για να ‘ναι δικαιολογημένος για την άποψη που διαμορφώνεται;; Σα-ρά-ντα ε-πτά (47) χρόνια;; Γιατί «πρέπει», να πάρει σύνταξη στα 65 χρόνια του;; Επειδή απλώς «μπορεί»,;; Σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν φθάσει να συνταξιοδοτούνται στα 68 και στα 70!! Εκεί θέλουν να μας φθάσουν;;
• Υπάρχει και άλλη κατηγορία δακτυλοδεικτούμενων στρατιωτικών, 40ρηδων, συνταξιούχων. Εκείνος που διακινδυνεύει σαν ιπτάμενος, σαν αλεξιπτωτιστής, σαν υποβρύχιος καταστροφέας, όπως και κείνος που υπηρετεί σε υποβρύχια! Σε όλους αυτούς, δεν αξίζει, να τους καταμετρούν τα χρόνια αυτής τους της υπηρεσίας σαν διπλά συντάξιμα;; Ακόμα και για ‘μας, που δεν ανήκουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία, το προνόμιο αυτό είναι πέρα ως πέρα αποδεκτό!
• Οι γυναίκες – μητέρες δεν είναι δίκαιο να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας από την πολιτεία; Η εξίσωσή τους με τους άνδρες έχει επιτευχθεί σε όλα τα άλλα ζητήματα και πρέπει να εξισωθούν (σε βάρος τους) και στο συνταξιοδοτικό; Το ότι κάτι τέτοιο επιβάλλει η ΕΕ δεν μπορεί να είναι επιχείρημα.

Υπόψη, ότι όλα αυτά που ήδη ισχύουν, είναι νόμιμα! Εμείς πιστεύομε, ότι είναι επίσης και … ηθικά και βέβαια όχι μόνο για τους στρατιωτικούς, αλλά για όλους τους εργαζόμενους! Οι εργαζόμενοι έδιναν τις εισφορές τους και δεν ρωτήθηκαν, όταν τα ταμεία έπαιξαν τον μόχθο τους στο χρηματιστήριο και συνεχίζουν όπως μαθαίνουμε να τον «επενδύουν» σε τοξικά ομόλογα. Ούτε την κρίση προξένησαν οι εργαζόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις και άλλού. Γιατί πρέπει λοιπόν αυτοί να πληρώσουν την νύφη, είτε με επιπλέον χρόνια δουλειάς, είτε με περικοπές των αποδοχών τους;;
Οι εργαζόμενοι δεκαετίες τώρα πηγαίνουν από την μία «στενωπό» στην άλλη, από το ένα «μαύρο τούνελ» στο άλλο! Φτάνει πια! Άλλωστε η επιστήμη και η τεχνολογία προοδεύει και επιτρέπει την βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς του ανθρώπου, αντίθετα με ότι συμβαίνει στη πράξη! Η βελτίωση επιβάλλεται ακόμα περισσότερο για τα στελέχη / λειτουργούς / εργαζόμενους των ενόπλων δυνάμεων, για τις ατέλειωτες μέρες της μοναξιάς στις μονάδες, τις ασκήσεις και τα ταξίδια, για το ότι τα δύο τρίτα της ζωής τους τα περνάνε σε στρατώνες, αντίσκηνα στα βουνά, στις θάλασσες, στις πτήσεις και στα συνεργεία α-νε-ξάρ-τη-τα συνθηκών!
Η φύση της εργασίας των στρατιωτικών έχει ως αποτέλεσμα την εξαντλητική απασχόλησή τους (πέραν του φυσιολογικού ωραρίου) κάτω από τις πιο άγριες και σκληρές συνθήκες για τους ιδίους και την μόνιμη απουσία τους από τις οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Οι συχνές μεταθέσεις λειτουργούν ανασταλτικά στην οικονομική τους ευημερία, αφού κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπάρχει προγραμματισμός και ποιότητα ζωής, προκοπή, σωστή εκπαίδευση των παιδιών, ενώ είναι αδύνατη η επαγγελματική αποκατάσταση των συζύγων τους, προκειμένου να συμβάλουν οικονομικά στις ανάγκες της οικογένειας.
Την βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς των στρατιωτικών θα έπρεπε να είχαν στο μυαλό τους οι ηγεσίες τους, τόσο για τους κινδύνους, όσο και για τη σημερινή απαξίωση και τις απανωτές κακόβουλες κριτικές και βολές εναντίον τους, χωρίς μάλιστα δυνατότητα απάντησης ...! Τελικά η απαγόρευση του συνδικαλισμού των στελεχών των Ε.Δ. και η συνεχιζόμενη από τους πολιτικούς απαξία ... τους καθιστά πολίτες γ΄ κατηγορίας!
Συλλογικό κείμενο ΚΕΘΑ

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ