Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Άθλιοι των Αθηνών.Κι όχι μόνο.Συγκλονιστικά στοιχεία από γιατρούς και Εκκλησία

24.01.2012 | 00:01


Στοιχεία-σοκ για την Ελλάδα του σήμερα έδωσαν στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Σύμφωνα μ΄ αυτά:

• Δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες, χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
• Ένας στους 4 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος.
• 150.000 μακροχρόνια ανασφάλιστοι  του ΟΑΕΕ, αποκλεισμένοι από τις παροχές του συστήματος υγείας.
• Νεοάστεγοι πρώην έμποροι και επιχειρηματίες


Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε «βόμβα» στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, αποτελούν οι  χιλιάδες ανασφάλιστοι και άστεγοι πολίτες που δεν έχουν καμία πρόσβαση, στις υπηρεσίες υγείας». Επίσης πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες, για ν’αντιμετωπιστούν  τα επιτακτικά  πλέον κοινωνικά προβλήματα που άπτονται του τομέα της υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, για την στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων, αδύναμων και ευπαθών  κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την  οικονομική κρίση».
Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ανέφερε ότι το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο θα στεγαστεί στα γραφεία του ΙΣΑ  (Σεβαστουπόλεως 113) και θα λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων μέλη του ΙΣΑ, παρέχοντας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις  λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές  ομάδες και στους ανασφάλιστους πολίτες .
Τα εγκαίνια του Ιατρείου, πρόκειται να γίνουν, από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ, στα γραφεία του ΙΣΑ» .
Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, θα γίνεται κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών ,από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χορήγηση φαρμάκων και παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις, σε Ιατρεία και Ιατρικά Κέντρα εθελοντών ιατρών του  ΙΣΑ, καθώς και εμβολιασμός παιδιών, ευπαθών ομάδων και  ηλικιωμένων.

Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν χιλιάδες ανασφάλιστοι  και οικονομικά εξαθλιωμένοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση, στην νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις  εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες  πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι.
Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον  ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.


Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.
Όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης , ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος ,επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Υγείας Απόρου, να γίνει προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου όσοι χρωστάνε είτε  στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, είτε στην εφορία , όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά .Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης», τονίζει ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.


Από την πλευρά του ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε ότι «προσωπικά θέλω να σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας για την ισχυρή συμμαχία που σήμερα, ξεκινά θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου στον Ιατρικό Σύλλογο αλλά και σας προσωπικά. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ για να υπάρξει περισσότερη ανακούφιση σήμερα στους ανθρώπους που υποφέρουν. Τους τελευταίους μήνες, έχει προστεθεί μία νέα κατηγορία, αυτή, που αποκαλούμε  νεοαστέγους. Πρόκειται για πολίτες που έμειναν άνεργοι, δεν μπορούσαν  να πληρώσουν τα χρέη τους και τους έχουν κάνει έξωση. Αυτό είναι ένα καινούριο προφίλ, για την ελληνική κοινωνία που η εκκλησία το συναντά, διογκούμενο, καθημερινά.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ