Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κόμμα αποστράτων

27.11.2011 | 12:21

Μία εβδομάδα ζωής κλείνει αύριο ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας,το κόμμα που ίδρυσε μια ομάδα αποστράτων κι ένας στρατιωτικός αναλυτής και μάλλον ήδη θα κατάλαβαν ότι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στην άγρια αρένα της πολιτικής θα είναι πολλές και απρόβλεπτες.

Η επιτυχία ή η αποτυχία τους εγχειρήματος δεν μπορεί να προβλεφθεί,γιατί το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό και το εκλογικό σώμα ίσως για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση τελείως απρόβλεπτο. Δεν χρειάζεται να δει κανείς τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβει.Το κλίμα της απαξίωσης των δύο μεγάλων κομμάτων κυρίως είναι διάχυτο στη κοινωνία και είναι φαινόμενο μη αναστρέψιμο. Η ψήφος διαμαρτυρίας σε κόμματα μικρότερης εκλογικής δύναμης ενδέχεται να αντικαταστήσει την αποχή ως πράξη διαμαρτυρίας.

Ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας μπορεί να ποντάρει μόνο σ΄ αυτό; Αν το κάνει δεν μπορεί να πιστεύει ότι θα έχει μεγάλο μέλλον. Πρέπει οι θέσεις του και οι απόψεις του να αποσαφηνιστούν. Δεν πρόκειται να βρει πολλούς συμμάχους για να μεταφέρει το όποιο μήνυμα έχει.Και η αδυναμία που δείχνει στο θέμα της επικοινωνίας δεν βοηθά. Επιπλέον μ΄ όλο αυτό το κλίμα “χουντολαγνείας” που συντηρείται πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να χτυπήσουν κάτω από τη μέση.
Αυτά όμως είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους ίδιους τους ανθρώπους του Συνδέσμου. Εμείς προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τα πάντα γύρω από το νέο κόμμα και σας τα παρουσιάζουμε.

Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας-Ποιοι είναι ,τι εκπροσωπούν,τι πιστεύουν


Η ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος έγινε το απόγευμα της 21ης Νοεμβρίου.Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Είναι η ημέρα που γιροτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις,οι οποίες έχουν “σφραγίσει” τη νέα προσπάθεια. Το σύνολο της διοικούσας επιτροπής του “Συνδέσμου” ,αποτελείται από απόστρατους αξιωματικούς,εκτός από έναν ο οποίος όμως είναι ...στρατιωτικός αναλυτής.

Η αμιγώς στρατιωτική “σύνθεση” του νέου κόμματος “χρεώνεται” από κάποιους στα αρνητικά της νέας προσπάθειας ,ωστόσο οι εμπνευστές και ιδρυτές του δεν θεωρούν ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Ούτε η χρήση του ονόματος «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»,είναι τυχαίος. Όπως είπε ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής “το όνομα όπως και η ενέργειά μας πηγάζει από την τολμηρή πρωτοβουλία του Στρατιωτικού Συνδέσμου του 1909 με τον οποίο συνδεόμαστε ψυχικά και εμπνεόμαστε. Η Εθνική Ενότητα είναι σήμερα το ζητούμενο για τον Ελληνικό Λαό, την οποία συστηματικά του στέρησαν και του στερούν τα κόμματα και οι επαγγελματίες πολιτικοί οι οποίοι τρέφονται και συντηρούνται από τη διάσπασή του”.

Από τις 15 Αυγούστου που έγιναν οι δύο συγκεντρώσεις σε Γουδή και Θεσσαλονίκη,μέχρι και τη περασμένη Δευτέρα που ανακοινώθηκε η γέννηση του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας,η πολιτική πρωτοβουλία ήταν γνωστή σε όλους ως το “Κόμμα των Αποστράτων”.Ωστόσο οι εμπνευστές του υποστηρίζουν ότι “η πρωτοβουλία μας αυτή έχει δημιουργήσει αίσθηση σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που αγωνιά για το μέλλον της Πατρίδος μας και αναζητά τη νέα πολιτική φωνή, που θα ενώσει όλες τις προοδευτικές και εθνικές δυνάμεις του λαού μας”.


Το καταστατικό του “Συνδέσμου”


Το ερώτημα που τίθεται για το νέο κόμμα είναι τι νέο μπορεί να φέρει. Ο πυρήνας των αξιωματικών που τον δημιούργησαν προβάλουν τα βασικά στοιχεία του καταστατικού τους για να αναδείξουν “την δημοκρατική του δομή και την προσπάθεια αποφυγής προσωποπαγών καταστάσεων ή ηγεμονικών τάσεων”.
Αυτά είναι:

• Η ύπαρξη στην ηγεσία του κόμματος συλλογικού οργάνου του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου (ΑΠΣ), που εκλέγεται από το συνέδριο. Ο πρόεδρος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και εκλέγεται από το συνέδριο. Το ΑΠΣ έχει δικαίωμα αμφισβήτησης του προέδρου.

• Η επί θητεία ηγεσία του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου μέχρι το επόμενο συνέδριο.

• Θεσμοθετημένη μέγιστη θητεία για τους βουλευτές του κόμματος 2 θητείες.
• Το ασυμβίβαστο βουλευτού του κόμματος και υπουργού της κυβέρνησης, που εξασφαλίζει ότι οι υπουργοί δεν ψηφοθηρούν και οι βουλευτές δεν επηρεάζονται με υποσχέσεις κυβερνητικών θώκων.

• Η υποχρέωση των βουλευτών – ευρωβουλευτών και υπουργών του κόμματος να καταθέτουν το ήμισυ των μηνιαίων αποδοχών τους για οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των θανόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στελεχών και οπλιτών των Ε.Δ. και των Σ.Α.

• Η έλλειψη τομέων στους οποίους τα άλλα κόμματα ρίχνουν μεγάλο βάρος, όπως αυτών της νεολαίας και του συνδικαλισμού.Σύμφωνα με τους ανθρώπους του “Συνδέσμου” “δεν αποτελούν παράλειψη, αλλά διατρανώνουν τις θέσεις μας για απεμπλοκή του κομματισμού από τους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας. Ο νέος δεν χρειάζεται κομματική χειραγώγηση και κατευθυνόμενη πολιτική καθοδήγηση για να επιλύσει τα εκπαιδευτικά του προβλήματα. Θέλουμε τον νέο πολιτικοποιημένο αλλά όχι κομματικοποιημένο. Ο εργαζόμενος στο χώρο της εργασίας του οφείλει να υπερασπίζεται καθαρά τα εργασιακά του δικαιώματα και συμφέροντα, έχοντας σύμμαχο και υποστηρικτή όχι το κόμμα, αλλά το νόμο και την δικαιοσύνη”.

Ασφαλώς οι θέσεις και οι απόψεις αυτές προκαλούν συζητήσεις και προβληματισμούς.

Τι οδήγησε τους απόστρατους αξιωματικούς στην απόφαση να προχωρήσουν στην ίδρυση κόμματος; Δεν είναι “κλαδικοί” ή “συντεχνιακοί” οι λόγοι,όπως υποστηρίζουν. Η διαρκής πλέον παρακμή φαίνεται ότι ήταν αιτία και αφορμή για το εγχείρημα. Όπως είπε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Νίκος Αλικάκος “δεν μπορεί όμως να συνεχίσει να ζει έτσι ο Ελληνικός Λαός. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέλλον γι’ αυτόν και τα παιδιά του μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Δεν θα σταματήσει ο μοιραίος κατήφορος αν δεν ανασηκωθούν οι υγιείς και εθνικές δυνάμεις και να βγούν τολμηρά μπροστά. Ως πότε θα παραμένουν άβουλοι και άτολμοι θεατές; Η μόνη τελεσφόρος επιλογή τους είναι η πολιτική δραστηριοποίηση μέσα από τις συνταγματικές, νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο πολιτικός αγώνας. Χρειάζονται νέες πολιτικές και νέα κόμματα. Δεν πρόκειται από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις του προσκηνίου να γεννηθεί η ελπίδα. Είναι φαύλες , ανάξιες και καταστρεπτικές δυνάμεις για το Λαό και την Πατρίδα”.

Το “νέο” λοιπόν ευαγγελίζονται και οι απόστρατοι με τον “Σύνδεσμο”.Θα τα καταφέρουν; Υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για το μέχρι που μπορούν να φθάσουν.Στα θετικά του εγχειρήματος είναι η αγωνία ίσως και η απόγνωση του εκλογικού σώματος ,που αναζητά κάτι νέο.Αυτό σε συνδυασμό με τα υψηλότατα ποσοστά αποδοχής που έχουν οι ΕΔ στην ελληνική κοινωνία ,δίνουν ελπίδες στους ανθρώπους του “Συνδέσμου”. Από κει και πέρα όλα είναι δύσκολα.Κανείς από όσους έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και στα πρώτα τους βήματα είναι εμφανές ότι δεν είναι εύκολο να μπουν σ΄ αυτό το ρόλο.
“Δεν οραματιζόμαστε πολιτικές καριέρες μετά 35 έτη υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε στοχεύουμε στην επίλυση των συντεχνιακών μας επιδιώξεων. Αναλάβαμε να εκτεθούμε από μόνη την αντίληψη του πατριωτικού καθήκοντος”,λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 12 ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ1) Πρόεδρος: Νικόλαος Αλικάκος. Υποστράτηγος ε.α. Γεννήθηκε το 1958. Κατάγεται από την Αγία Μαρίνα Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. ΣΣΕ Τάξεως 1981.Αποστρατεύθηκε το 2011.Πτυχιούχος Νομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών.

2) Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Πανταζής. Αντισυνταγματάρχης ε.α. Γεννήθηκε το 1958 στην Κόρινθο. ΣΣΕ Τάξεως 1981.Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ.

3) Φώτιος Ρίζος. Ανώτατος Αξκός ε.α. Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα . ΣΣΕ Τάξεως 1981. Αποστρατεύθηκε το 2008.

4) Ιωάννης Κουτσαϊμάνης. Ταξίαρχος ε.α. Γεννήθηκε το 1959 στην Ξάνθη. ΣΣΕ Τάξεως 1981. Αποστρατεύθηκε το 2010. Απόφοιτος ΑΣΠ και ΣΕΘΑ.

5) Ανάργυρος Σαρήπαπας. Υποστράτηγος ε.α Γεννήθηκε το 1958 στην Θεσσαλονίκη. ΣΣΕ Τάξεως 1981. Αποστρατεύθηκε το 2011. Απόφοιτος ΑΣΠ και ΝΑΤΟ Defence Gollege.

6) Σταύρος Σακκελαρόπουλος. Συνταγματάρχης ε.α Γεννήθηκε το 1959 στην Αταλάντη Φθιώτιδος. ΣΣΕ Τάξεως 1981. Αποστρατεύθηκε το 2008.

7) Γεώργιος Γερούλης. Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεννήθηκε το 1958 Απόφοιτος Σχολής Ικάρων Τάξεως 1980. Αποστρατεύθηκε το 2010. Κάτοχος ΜPhil in Social Science/Leicester University, UK & Διδακτορικού από το ΕΜΠ/ Μηχ. Ηλ. & Μηχ. Ηλ. Υπ.  

8) Γεώργιος Σιδερής. Υποναύαρχος ε.α. Γεννήθηκε το 1953 στην Αίγυπτο. ΣΝΔ Τάξεως 1975. Αποστρατεύτηκε το 2002. Απόφοιτος Τμήματος Διοίκησης Πανεπιστημίου Πειραιά. Muster στο Ανθρώπινο Δυναμικό, Προμήθειες- Συμβάσεις, Ανάλυση Συστημάτων από Ν.P.S. Απόφοιτος ΝΣΠ.

9) Άγγελος Σπαντίδος. Ταξίαρχος ε.α .  Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. ΣΣΕ Τάξεως 1983. Αποστρατεύθηκε το 2011. Aπόφοιτος ΣΤΕΑΜΧ.

10) Στέφανος Σφατίδης. Συνταγματάρχης ε.α. Γεννήθηκε το 1960 στην Κομοτηνή. ΣΣΕ Τάξεως 1984. Αποστρατεύθηκε το 2010. Απόφοιτος ΑΔΙΣΠΟ.

11) Θεόδωρος Διαμάντης. Αξιωματικός ΕΛΑΣ ε.α .Γεννήθηκε το 1955 στη Βούλπη Ευρυτανίας. Απόφοιτος Σχολής Υπαστυνόμων 1977. Εγκληματολογικός Αναλυτής μετεκπαιδευθείς στις ΗΠΑ (B.D.S)

12) Αθανάσιος Δρούγος.


Τι υποστηρίζει ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ


•Ο έλεγχος και αναζήτηση των υπευθύνων που άσκησαν την πολιτική εξουσία και οδήγησαν τον Ελληνικό Λαό στην υποδούλωση του μνημονίου.

•Δεν θα εφαρμόσουμε τους όρους του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων που θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας και τις εθνικές της επιλογές.

•Ψήφιση νέου Συντάγματος

• Η εκπόνηση και η εφαρμογή εθνικού σχεδίου για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας. •Εμπέδωση της ασφάλειας, της περιουσίας και της ζωής των πολιτών.

• Θα αναβαθμισθεί η ελληνική παιδεία με το ανοιχτό σχολείο καθημερινά μέχρι τις 6 το απόγευμα με τη διαδοχική παρουσία των εκπαιδευτικών.

• Δυναμική υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας με την παρουσία ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων. Αιγαίο, Θράκη, Κύπρος, Μακεδονία, Ήπειρος, Κρήτη. Κανένας εφησυχασμός.

• Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοικήσεως.

• Αναδιοργάνωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Έλεγχος της πολυνομίας. Πραγματική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.


• Ναι στην ελεύθερη οικονομία αλλά με ένα ισχυρό, αξιόπιστο, σοβαρό και αποτελεσματικό παρεμβατικό κράτος.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ