Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλοι διεκδικούν...τις σπουδές Καντάφι!

24.02.2011 | 09:29
Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων,τάξεως 1965 είναι ο «συνταγματάρχης» Μουαμάρ Καντάφι; Τελικά η έρευνα της ΣΣΕ δεν επιβεβαιώνει την παρουσία του στη Σχολή. Κι αν σ΄ αυτό προσθέσουμε και τις πληροφορίες που τον θέλουν να έχει σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας,φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι ο ...θρύλος των σπουδών Καντάφι ήταν ένας μύθος που μάλλον βόλευε και τον ίδιο αλλά και τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της δεκαετίας του 1980,οι οποίες "χάϊδευαν" το καθεστώς Καντάφι.Τώρα που το "λιοντάρι της Βεγγάζης" έγινε μακελάρης ,όλοι ...ξεσκονίζουν τις επετηρίδες τους και δεν τον βρίσκουν.

Πάντως όπου κι αν σπούδασε η  επιμέλεια στην παρακολούθηση των μαθημάτων του,δεν τον βοήθησε να γίνει μεγάλος στρατάρχης,αλλά ένας ραδιούργος πραξικοπηματίας. Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του, ο νεαρός αξιωματικός που βλέπετε στην ασπρόμαυρη φωτογραφία ηγήθηκε πραξικοπήματος με το οποίο ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις,ο οποίος δεν θα το πιστέψετε αλλά τη 1η Σεπτεμβρίου 1969 που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του βρισκόταν στην Ελλάδα!

Συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα για λόγους υγείας.Τάξη 1965.Η τάξη του Καντάφι στη Σχολή Ευελπίδων.


Ο Καντάφι ήταν τόσο αδίστακτος από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, που κράτησε σε κατ΄ οίκον περιορισμό το γιό του βασιλιά για περισσότερο από 15 χρόνια!

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1942, στη Σύρτη. Το 1961 διώχτηκε εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης του και βρέθηκε στην Αθήνα όπου και τον κάναμε αξιωματικό.

Το πόσο εκκεντρικός είναι φαίνεται από το ντύσιμό του.

Κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων και είναι πατέρας 8 παιδιών, με μεγαλύτερο γιο το Μουχαμάντ Καντάφι, επικεφαλής σήμερα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιβύης.

Σημαντικές ημερομηνίες της περιόδου Καντάφι:

1976: εκδίδει το “Πράσινο Βιβλίο” στο οποίο περιγράφει το “παναραβικό του όραμα” που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Δύση τις δεκαετίες του 70 και του 80.

15 Απριλίου 1986: οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ρ.Ρήγκαν βομβαρδίζουν τη Λιβύη. 60 νεκροί.

Αφορμή, ήταν η βομβιστική επίθεση σε αμερικανική ντισκοτέκ του Βερολίνου, στην οποία βρήκαν το θάνατο και Αμερικανοί.
Η Βρετανία κατηγόρησε το καθεστώς του Καντάφι για την τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκοτίας, όταν ανατινάχθηκε η πτήση 103 αεροσκάφους της Pan Am, με 270 νεκρούς.

1993: Αξιωματικοί του στρατού επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Καντάφι.

1994: Η Λιβύη αποχώρησε από το Τσαντ.


1999: Μετά από πιέσεις του ΟΗΕ, η Λιβύη παρέδωσε στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για την τραγωδία στο Λόκερμπι.

2003: Η Λιβύη ανέλαβε επίσημα την ευθύνη, αλλά και την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

2004: Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε επίσημα την Τρίπολη.

15 Μαίου 2006. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης. Επίσης, ήρθησαν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1992.

2007: Ο Καντάφι επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα τη Γαλλία,

2 Φεβρουαρίου 2009: Ο Καντάφι εξελέγη πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης.

29 Μαρτίου του 2009: Χαρακτήρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως "μια νέα μορφή διεθνούς τρομοκρατίας".

Δεν αποκλείεται καθόλου πια να βρεθεί ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου...

 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ