Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομάρ Σουλεϊμάν:αυτός θα είναι ο άνθρωπος της επόμενης μέρας στην Αίγυπτο.

08.02.2011 | 11:08
Στην Πλατεία Ταχρίρ παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι 5η ημέρα του κινήματος αμφισβήτησης. Ο Όμαρ Σουλεϊμάν ήταν ο υποψήφιος που προτιμούσε το Ισραήλ για να αντικαταστήσει τον Μουμπάρακ, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στην Πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία σήμερα το πρωί, 15η ημέρα του κινήματος αμφισβήτησης.
 
Οι διαδηλωτές κοιμήθηκαν σε σκηνές ή στο ύπαιθρο. Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν κάτω από τα τανκς του στρατού που έχουν αναπτυχθεί στις εισόδους της πλατείας.
 
Ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα "Ο Λαός ζητεί την αποχώρηση του καθεστώτος" συνεχίζει να κυματίζει επάνω από τον καταυλισμό από σκηνές και τέντες. Περίεργοι κάνουν βόλτες στην πλατεία, άλλοτε εστία μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης.
 
Το κίνημα αμφισβήτησης ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή διαδηλωτών από όλη τη χώρα. Η κατάληψη της Πλατείας Ταχρίρ ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά και έγινε σύμβολο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.
 
Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε χθες τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας για τα βίαια επεισόδια της περασμένης Τετάρτης στην Πλατεία Ταχρίρ, που έφερε αντιμέτωπους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος.
 
 
Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ήταν ο υποψήφιος που προτιμούσε το Ισραήλ ως αντικαταστάτη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνομιλούσε καθημερινά με το Ισραήλ μέσω ενός "κόκκινου τηλέφωνου", αποκαλύπτει ένα τηλεγράφημα του ιστότοπου WikiLeaks που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα "Τέλεγκραφ" του Λονδίνου.
 
Σε μια αμερικανική διπλωματική διακοίνωση του 2008, η οποία δόθηκε στη βρετανική εφημερίδα από τον WikiLeaks, αναφέρεται ότι ο Ντέιβιντ Ασάμ, σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε τον Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος αναφέρεται σε ορισμένα τηλεγραφήματα ως "Σολιμάν", ως τον αξιωματούχο που θα ήταν προτιμότερο για το Ισραήλ να πάρει τη σκυτάλη από τον Μουμπάρακ.
 
"Ο Ασάμ έπλεκε το εγκώμιο του Σολιμάν και υπογράμμιζε ότι η 'θερμή γραμμή' που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στο ισραηλινό υπουργείο και την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών εχρησιμοποιείτο καθημερινά", διευκρίνιζε το τηλεγράφημα, το οποίο είχε σταλεί από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Τελ-Αβίβ.
 
"Ο Ασάμ υποστήριζε πως οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ο Σολιμάν θα μπορούσε τουλάχιστον να πάρει το αξίωμα του αντιπροέδρου, αν ο Μουμπάρακ πέθαινε ή βρισκόταν σε αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του", προστίθεται στο τηλεγράφημα.
 
"Η ανάλυση των σεναρίων διαδοχής θα γίνει από την πρεσβεία μας στο Κάιρο, όμως είναι αναμφισβήτητο ότι το Ισραήλ έχει μια αξιοσημείωτη προτίμηση για την επιλογή Όμαρ Σολιμάν", καταλήγει το τηλεγράφημα.
 

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ