Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ψυχρός πόλεμος στην Ασία;

27.11.2010 | 06:03


του PANKAJ MISHRA


Πρόκειται η Ασία να εισέλθει σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο; Κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι υποεκτίμησαν το δολάριο, η Κίνα –μετά την ειρηνική άνοδό της– υιοθέτησε πρόσφατα μια επιθετική στάση απέναντι στους γείτονές της. Σε πρόσφατες επισκέψεις τόσο στους μακροχρόνιους συμμάχους των ΗΠΑ (Κορέα, Ιαπωνία) όσο και στους πάγιους εχθρούς (Βιετνάμ, Καμπότζη), η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πρότεινε να αποτελέσουν οι ΗΠΑ ένα αντίβαρο στην Κίνα. Αναζητώντας να αντισταθμίσει τη μνημειώδη πυρηνική συμφωνία της κυβέρνησης Μπους με την Ινδία το 2005, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει το αίτημα της Ινδίας για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο σχολιογράφος Τόμας Φρήντμαν ερμηνεύει αυτές τις κινήσεις σαν «ήπια ανάσχεση» επικαλούμενος τις προτάσεις του Τζωρτζ Κένναν το 1947 ότι ο σοβιετικός επεκτατισμός «μπορεί να ανασχεθεί με επιδέξια και αδιάλειπτη ανάπτυξη μιας αντίθετης δύναμης σε μια σειρά συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωγραφικών και πολιτικών σημείων». Προφανώς, μια τέτοια αντιθετική δύναμη ενάντια στην Κίνα έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Ένας Ινδονήσιος πολιτικός επιστήμονας είπε την προηγούμενη εβδομάδα στους New York Times ότι η κυβέρνησή του αισθάνεται ότι οι ΗΠΑ ασκούν «πολύ μεγάλη πίεση» στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες-μέλη του ASEAN (Association of Southern Asian Nations) για να «επιλέξουν πλευρά».

Ηττημένος στις ενδιάμεσες εκλογές και κατανοώντας τη μειούμενη οικονομική ισχύ των ΗΠΑ, ο ίδιος ο Ομπάμα είναι περισσότερο συγκρατημένος στις δηλώσεις του. «Οι ΗΠΑ», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στην Ινδονησία «δεν ενδιαφέρονται για ανάσχεση της Κίνας». Όμως πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και στρατηγιστές φαίνεται να ενθουσιάζονται από την προοπτική μιας δραματικής αλλαγής, ιδίως όταν «ο πόλεμος στην τρομοκρατία» και «ο αγώνας ενάντια στον ισλαμοφασισμό» εισέρχεται σε μια φάση αβεβαιότητας.

Ο Ρόμπερτ Κάπλαν υποστηρίζει ότι «η εμφάνιση της Ινδίας ως μεγάλης ευρασιατικής δύναμης αποτελεί την καλύτερη είδηση για τους Αμερικανούς στρατηγιστές από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Ο Τσαρλς θεωρεί ότι εφόσον η Κίνα «παραμένει ενοχλητικά αντιθετική» η Ινδία «πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο της ασιατικής μας διπλωματίας».

Περισσότερα:

www.monthlyreview.gr/antilogos/greek/diktuo/arxeio_sxoliwn/

www.nybooks.com

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ