Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάγωμα μεταθέσεων λόγω κρίσης. Τα οικογενειακά προβλήματα κύρια αιτία μετάθεσης ή παραμονής

27.02.2012 | 00:42
Οι «απολύτως απαραίτητες» μεταθέσεις στο στρατιωτικό προσωπικό θα πραγματοποιηθούν φέτος εξαιτίας της κρίσης. Από τη μία γιατί οι χιλιάδες μετακινήσεις των ενστολων κάθε χρόνο αντιστοιχούν σε μια τεράστια δαπάνη στον προϋπολογισμό των Γενικών Επιτελείων, ενώ από την άλλη  μεταφράζονται σε δυσβάσταχτο κόστος για τις ίδιες τις οικογένειες των στρατιωτικών.

Πλέον στις μεταθέσεις θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η προσωπική και η οικογενειακή κατάσταση του αξιωματικού, ώστε -όπως λένε- να μπορούν πλέον να αποτελούν την κύρια αιτία μετάθεσης. Με το ίδιο σκεπτικό, σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και εάν κάποιος ήδη έχει συμπληρώσει δύο ή τρία χρόνια υπηρεσίας στην ίδια μονάδα, αλλά οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα καθιστούν δύσκολη τη μετακίνησή του, θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Τέτοιου είδους προβλήματα αφορούν κατά βάση το στρατό ξηράς, που κατά τη συνήθη πρακτική μετακινεί το προσωπικό από μονάδα σε μονάδα κάθε τριετία ή και νωρίτερα. Πρακτική, που ούτως ή άλλως θεωρείται παρωχημένη στο εξωτερικό και σε πολλές περιπτώσεις έρχεται να δημιουργήσει προβλήματα και στην ίδια τη λειτουργία του στρατού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως σημειώνουν επιτελείς, οι υπηρεσιακές ανάγκες για τη στελέχωση μιας μονάδας είναι το βασικό κριτήριο. Υπάρχουν ωστόσο δυνατότητες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα σε μεγάλο βαθμό, προσθέτουν οι ίδιοι. Το βέβαιο είναι ότι τα προβλήματα είναι οξυμένα. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους τρεις αξιωματικούς υποβάλλει αναφορά επικαλούμενος διάφορα προβλήματα για τη μετάθεσή του, ποσοστό που φέτος αναμένεται να αυξηθεί.

Το στοίχημα είναι κατά πόσο -πέραν των προθέσεων ή των διαταγών που θα θέτουν κατευθύνσεις- μπορούν να ισορροπήσουν στις αποφάσεις μεταξύ των «υπηρεσιακών αναγκών» και των οικογενειακών προβλημάτων, που θέτει το προσωπικό. Οι περιπτώσεις θα εξεταστούν «μία προς μία» υπόσχονται στο Πεντάγωνο, κάτι που βεβαίως μένει να φανεί κατά πόσο θα τηρηθεί στη πράξη.

-          Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν οι δηλώσεις όσων ζητούν να μην μετακινηθούν.

-          Όσοι δεν έχουν υποβάλλει αναφορές για να πάνε αλλού, εάν δεν υφίσταται σοβαρός λόγος μετακίνησης, θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

-          Όσοι συμπληρώνουν μόνο ένα χρόνο διοίκησης, θα παραμείνουν για τουλάχιστον άλλον έναν.

Κατά τα λοιπά, θα προσμετρηθούν τα μόρια που συμπληρώνει καθένας και τα υπηρεσιακά προσόντα, όπως θεσπίστηκαν προ διετίας με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ