Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Παιχνίδια με την ΄Αμυνα".Ένα άρθρο γραμμένο με αφορμή δημοσίευμα του Onalert

17.07.2012 | 00:01Δανείζομαι τον τίτλο από το άρθρο που δημοσιεύτηκε την 14/7/2012 στο φύλλο 15 της εφημερίδας "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ". Ένα άρθρο που καταγράφει την συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΣΜΕΔ, Ανχη (ΣΔΓ) Ανεστη Τσουκαράκη.
Αν και τα παιχνίδια δεν περιγράφονται στο ως άνω άρθρο, αλλά σε 2 άρθρα του κυρίου Πάρι Καρβουνόπουλου, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα OnAlert.gr .Αναφέρομαι στα άρθρα :

α. Στρατηγοί προς κυβέρνηση:"Αφήστε μας να "ξηλώσουμε" το βαθύ κράτος του στρατού,αλλιώς καταρρέουμε"!


β. Πόσες δουλειές κάνει ένας στρατιωτικός για το δημόσιο,χωρίς να πληρώνεται ούτε ένα ευρώ!

 Διάβασα με προσοχή και τα δύο αυτά άρθρα, όπως πολλοί συνάδερφοι, αλλά όπως θα ανακαλύψετε από τα σχόλια, και πάρα πολλοί απλοί πολίτες, καθώς τα άρθρα αυτά, αναδημοσιεύτηκαν σε πλήθος ιστολογίων. Δημιουργείται λοιπόν το εξής παράδοξο :
-> Σε συνδυασμό των δύο άρθρων, διατείνεται ότι οι στρατιωτικοί, εκτελούν πλήθος εργασιών, πλέον της κυρίας αποστολής τους, με τους πλέον υψηλόβαθμους αυτών να πασχίζουν να πείσουν για την πλήρη αποστρατικοποίηση τμημάτων της Χώρας, προς οικονομία κεφαλαίων και τέρψην της Τρόικας.
-> Στο σχολιασμό των άρθρων, αριθμός αναγνωστών, δηλώνει ότι θεωρεί τους στρατιωτικούς ως άχρηστους κηφήνες, που αδιαφορούν για την πορεία της Χώρας, και ενδιαφέρονται μόνο δια την διατήρηση των "προνομίων" τους. 

Τί από τα δύο συμβαίνει λοιπόν;
Οι Έλληνες στρατιωτικοί, είναι άχρηστοι χαραμοφάηδες, όπως πλήθος ανωνύμων, σχολιάζει ή είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την Πατρίδα, σε σημείο που θα άφηναν αφύλακτες ολόκληρες Περιφέρειες, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ξένων παραγόντων για οικονομία στον χώρο της Εθνικής Άμυνας.;

Θεωρώ, και ευχαρίστως θα δεχθώ κάθε αντίθετη επιχειρηματολογία, ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. 
Συμφωνώ εν μέρη, ότι η αξιοποίηση μη χρησημοποιούμενων στρατιωτικών χώρων, είναι και εφικτή και επιβεβλημένη στην παρούσα χρονική και κυρίως οικονομική συγκυρία. Αυτό δεν σημαίνει κατ'ανάγκη εγκατάλειψη στρατοπέδων στα χέρια διαφόρων φορέων που "καραδοκούν" να τα αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής ή σε ορισμένες περιπτώσεις τιμής ένεκεν. Υπάρχουν τρόποι, τα λιγότερο χρήσιμα από αμυντικής άποψης στρατόπεδα, να αποχαρακτηριστούν παραμένοντας στην ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ. Οι χώροι αυτοί, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή "πράσινης" ενέργειας, αποφέροντας κέρδη στο ΥΕΘΑ, που σε κάθε περίπτωση μπορούν να ευνοήσουν την Εθνική μας Άμυνα.
Τέτοιοι πόροι, μπορούν άμεσα να χρηματοδοτήσουν την μεταστέγαση, πλήθους Μονάδων, σε χώρους όπου θα είναι δυνατό, ολόκληρες Ταξιαρχίες να στρατοπευδεύουν, μειώνοντας την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού, σε υπηρεσίες ασφαλείας χώρων, που λόγω μικρής εκτάσεως και έλλειψης υποδομών, μετά βίας στεγάζουν ενεργά Τάγματα. Με συγκεντρωτική Διοίκηση, ο έλεγχος, θα μπορέσει να βελτιωθεί. Εννοείται, ότι η αποστρατικοποίηση ολόκληρων Περιφερειών, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού. Ο παράγοντας της τρίτης διάστασης (αέρας), επιτρέπει στο σύγχρονο Θέατρο Επιχειρήσεων, την κάθετη υπερκέραση, εκμεταλευόμενος την απουσία δυνάμεων σε βάθος.
Υπάρχει φυσικά το θέμα της ανάγκης έγκαιρης διασποράς για λόγους επιβίωσης σε περίπτωση πλήγματος. Πλην όμως, η κατασκευή κατάλληλων υποδομών και η αύξηση της μηχανοκίνησης, μπορεί να αυξήσει κάθετα την επιβιωσιμότητα. Φυσικά το θέμα δεν μπορεί να επεκταθεί δημόσια, αλλά οι συνεχείς αναφορές, σε πλήθος ειδησεογραφικών μέσων, πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπισθεί με βάση τόσο την κοινή λογική, όσο και την στρατιωτική επιστήμη, όπως αυτή έχει εξελιχθεί, ως σήμερα.

Η αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ως σύνολο, δεν εξαρτάται, αποκλειστικά και μόνο από τα μόνιμα στελέχη τους. Απαιτείται πολιτική πρωτοβουλία και κοινωνική συναίνεση.
Μόνο που η κοινωνική συναίνεση δεν είναι μια γενική και ακαθόριστη φιλοσοφία. Είναι μια ουσιαστική συμμετοχή, του συνόλου του κοινωνικού ιστού και των κοινωνικών φορέων, σε μια σειρά, κοινά αποδεκτών ενεργειών. Οι ενέργειες αυτές, αν και εφόσον εκφράζουν τους πάντες, και υποβοηθούνται, ενεργά από όλους, οδηγούν ταχύτατα στους επιθυμητούς σκοπούς.

Εδώ τίθεται εύλογα η ερώτηση : Ποιοί είναι οι επιθυμητοί σκοποί, σε σχέση με την Εθνική Άμυνα της Ελλάδας;

Πολλοί Έλληνες, αν και έχουν υπηρετήσει (ή υπηρετούν) την θητεία τους, αδυνατούν να κατανοήσουν, ότι η Εθνική Άμυνα, δεν είναι μια απλή υπηρεσία, όπως πχ οι τηλεπικοινωνίες. Όποια άλλη υπηρεσία, παρέχεται από συγκεκριμένους επαγγελματίες, δίδεται κατόπιν συμφωνημένης αμοιβής σε πελατολόγιο, που εκ των προτέρων γνωρίζει τους όρους παροχής.  Αν και εφόσον οι όροι δεν εκπληρωθούν, η υπηρεσία αναστέλλεται.
Η Άμυνα της Χώρας, δεν παρέχεται από κάποιους, σε επιλεγμένους πελάτες. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Είναι υποχρέωση όλων αυτών που θέλουν να υπάρχει μια ελεύθερη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Αν με κάποιο τρόπο, κάποιος, έχει εξαπατηθεί ώστε να πιστεύει, ότι πληρώνει μια "υπηρεσία" μέσω των φόρων του, θα το παρακαλούσα να διαβάσει και να εξετάσει όσο θέλει τον παρακάτω συλλογισμό.

Έστω ότι ένας Έλληνας πολίτης (που δεν υποκλέπτει την Εφορία και πληρώνει στο ακέραιο τους φόρους του), έχει δηλώσει εισοδήματα 20.001,00 €. Σε αυτή την περίπτωση, καταβάλλει ετησίως φόρους 1.690.00€ και εισφορές αλληλεγύης 398,00€. Άρα στο Δημόσιο Ταμείο, καταλήγουν 2.088,00€ από άμεσους φόρους. Επιπλέον, μέσω έμμεσων φόρων (έστω ότι ζητά πάντα αποδείξεις), καταβάλει περίπου 2.300,00€.
Συγκεντρωτικά λοιπών, από έναν έντιμο, φορολογούμενο Έλληνα πολίτη, με εισόδημα 20.001,00 ετησίως, καταλήγουν στο Δημόσιο Ταμείο, 4.388,00€. Σύμφωνα με τον ισχύοντα προϋπολογισμό, στο ΥΠΕΘΑ, αναλογεί το 4% των εσόδων. Άρα από όσα καταβάλει ο πολίτης του παραδείγματος, μόλις 175,52€ καταβάλλονται για τις ανάγκες της Άμυνας. Αντίστοιχα, τα ποσά που διατίθενται για Παιδεία, Υγεία και ού το καθεξής, μπορούν να υπολογιστούν.
Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι με το ποσό αυτό, θα θέλαμε να προσληφθεί μια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Μπορείτε να φανταστείτε, ότι το ποσό αυτό θα επαρκούσε για την πρόσληψη, έστω και ενός, μισθοφόρου;; Προφανώς όχι.

Βέβαια, αυτό δεν θα πείσει πολλούς, καθώς θεωρούν ότι, αν όλοι συνέδραμαν, το ποσό θα επαρκούσε. Εδώ θα σας καλέσω να αναλογιστείτε, πόσοι είναι αυτοί οι ευσυνείδητοι, τίμιοι, φορολογούμενοι πολίτες, που εγκαίρως καταβάλουν όλα όσα οφείλουν.
Σε μια χώρα, όπου η ανεργία, συναγωνίζεται μόνο την ανασφάλιστη εργασία, πόσοι δύνανται να συνεισφέρουν, για την υπηρεσία αυτή που λέγεται Άμυνα της Χώρας;
Ακόμα την αν αναθέταμαι την υπηρεσία αυτή στην Ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως άλλωστε είχαν κάνει και οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, πόσο καιρό θα είχαμε μέχρι η Ιστορία να απεδείκνυε, ότι όποιος δεν μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος είναι υποχρεωμένος να τα ξαναζήσει;

Συνεχίζονται, λοιπόν, τα παιχνίδια με την Άμυνα. Όχι βέβαια από τους επαγγελματίες του χώρου. Παίζουν όσοι, δεν θέλουν ή δεν τους συμφέρει να υπάρχει το αγαθό της ελευθερίας. Και αυτοί είναι, από ότι φαίνεται, πολλοί. 
Όσο για όσους, λένε ότι οι Άμυνα μπορεί να εξασφαλιστεί, χωρίς τους επαγγελματίες του χώρου, τους καλώ να μου αποστείλλουν με σχόλιο ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ένα κείμενο που θα εξηγεί, πως ακριβώς φαντάζονται ότι αυτό είναι εφικτό. Υπόσχομαι δημοσίως, ότι θα δημοσιεύσω το κείμενό τους αυτούσιο.

Κλείνω αυτό το κείμενο, με την απλή ευχή, να μην παρερμηνευτούν τα γραφόμενά μου. Δυστυχώς, πολλοί θα προσπαθήσουν να τα διαστρεβλώσουν. Φυσικά, δεν είμαι σε θέση, ούτε να απαιτώ, ούτε να επιβάλλω συμπεριφορές, καθώς αυτός δεν είναι ο σκοπός μου. Απλά θέτω θέματα προς σκέψη και συζήτηση.

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Τσιώλης, Λγος(ΕΜ)
Συντονιστής για την ίδρυσή της Ε.Σ.ΠΕ.ΠΕΛ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ