Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παίζουν με τη φωτιά του εμφυλίου στην Αίγυπτο.

03.02.2011 | 15:34
 Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, όπου πραγματοποιούνται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, για να μιλήσει με τους διαδηλωτές, μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA επικαλούμενο δηλώσεις του.

   

Ο Σαφίκ δήλωσε στον αιγυπτιακό και τον αραβικό Τύπο "ότι μίλησε τηλεφωνικώς στη διάρκεια της νύχτας με έναν αριθμό νεαρών διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ και δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία για να μιλήσει με τους διαδηλωτές", διευκρίνισε το MENA.

Ο Αϊμάν Νουρ, φυσιογνωμία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

   

"Η μοναδική λύση είναι να φύγει από την εξουσία ο Μουμπάρακ", δήλωσε ο Νουρ, πρώην υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή αφού διεκδίκησε το κορυφαίο αξίωμα του αιγυπτιακού κράτους. 

   

"Δεν θα συμμετάσχω σ' αυτές τις συνομιλίες", δήλωσε ο Νουρ προς το Γερμανικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.

   

Η στάση του είναι ίδια με αυτή που υιοθέτησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Σουλεϊμάν, αλλά μόνον αφού παραιτηθεί ο Μουμπάρακ. 

   

Ο Νουρ απηύθυνε επίσης έκκληση να υπάρξει διεθνής παρέμβαση για να σταματήσει η βία στο Κάιρο. 

   

"Καλώ το λογικό κόσμο να επέμβει για να προστατεύσει τους διαδηλωτές, και εννοώ τα Ηνωμένα Έθνη", δήλωσε ο Νουρ. 

   

Εξάλλου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Βρετανία άρχισε να επαναπατρίζει το "μη απαραίτητο" προσωπικό από την πρεσβεία της στο Κάιρο, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που βρίσκονται διαπιστευμένοι εκεί.

   

Η βρετανική πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ, στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, έχει εξάλλου κλείσει για το κοινό, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα η Βρεανία έχει στείλει πενήντα πρόσωπα στην πρεσβεία της για να διαχειριστούν την κατάσταση. 

   

Το Λονδίνο ανακοίνωσε εξάλλου πως θέτει στη διάθεση των βρετανών πολιτών ένα δεύτερο αεροπλάνο, το οποίο θα απογειωθεί από το Κάιρο το Σάββατο και για το οποίο οι επιβάτες θα πρέπει να πληρώσουν "περίπου 350 ευρώ".

   

Το Λονδίνο έχει ήδη ναυλώσει ένα πρώτο αεροπλάνο, το οποίο πρόκειται να αναχωρήσει απόψε από το Κάιρο και είναι "σχεδόν γεμάτο", καθώς θα ταξιδέψουν μ' αυτό περίπου 180 άνθρωποι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. 

   

"Δεδομένης της απρόβλεπτης κατάστασης στην Αίγυπτο, το υπουργείο αποφάσισε να στείλει ένα δεύτερο αεροπλάνο για τους βρετανούς πολίτες. Το αεροπλάνο θα απογειωθεί από το Κάιρο το Σάββατο. Θα υπάρξουν και άλλα αεροπλάνα, αν είναι απαραίτητο", πρόσθεσε το υπουργείο. 

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ