Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανικό εκπέμπουν από το εκλογικό αποτέλεσμα τα ξένα ΜΜΕ

06.05.2012 | 20:45
«Οι Έλληνες τιμωρούν τους ευρω-μεταρρυθμιστές» είναι ο τίτλος άρθρου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Bild. To δημοσίευμα κάνει λόγο για μοιραίες εκλογές στην Ελλάδα, για ένα δημοψήφισμα για τη σκληρή πολιτική λιτότητας των κυβερνητικών κομμάτων, «αλλά το αποτέλεσμα δεν διευκολύνει την κατάσταση, αντιθέτως….

Βάσει των πρώτων προγνωστικών (…) τα κόμματα της λιτότητας, η συντηρητική ΝΔ και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκαν βαριά. Μπορεί η ΝΔ να είναι πιθανότατα η πρώτη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο, ωστόσο στη δεύτερη θέση ακολουθεί το ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θέλει να επαναδιαπραγματευτεί όλες τις συμφωνίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της. (…)

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 14 με 17 %. (…) ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τα μοναδικά κόμματα που στηρίζουν την συμφωνηθείσα με την Ευρώπη πολιτική λιτότητας και που θέλουν σε κάθε περίπτωση την παραμονή στο ευρώ. Με απλά λόγια: είναι απολύτως ασαφές εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης».

«Σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα», σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. «Δραματικές απώλειες για τα κόμματα που στηρίζουν το δραστικό πρόγραμμα περικοπών. (...)

Αβέβαιο ποια κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται μελλοντικά με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας». Το Spiegel σημειώνει ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και νέες εκλογές ενώ εάν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

«Τεράστιες απώλειες για τα δύο κόμματα του ελληνικού συνασπισμού», γράφει το ΒBC, που εκτιμά ότι τα exit poll έχουν να κάνουν με την οργή των Ελλήνων για τα μέτρα λιτότητας. Ειδική αναφορά γίνεται και στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Στη Χρυσή Αυγή επικεντρώνεται το CNN, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 5% έως 7% και δεν αποκλείεται να έχει 15-21 έδρες στη νέα Βουλή.

Το αμερικανικό δίκτυο χαρακτηρίζει την εξέλιξη «εντυπωσιακή ανατροπή».

«Οι Έλληνες μαυρίζουν τα μνημονιακά κόμματα» είναι ο τίτλος του Reuters. «Οι Έλληνες ψηφοφόροι, εξοργισμένοι από τη δεινή οικονομική τους κατάσταση εγκατέλειψαν μαζικά τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας στις σημερινές εκλογές. Τα δύο μόνα κόμματα που στηρίζουν το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα ποσοστά που χρειάζονται για σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας», σημειώνεται στο άρθρο.

Την εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν Financial Times.

«Πρόκειται για ένα αριστερό κόμμα που απορρίπτει το πρόγραμμα διάσωσης θεωρώντας το βάρβαρο αλλά τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη», αναφέρει το κείμενο, ενώ για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «δραματική κατάρρευση», που ενισχύει τις ανησυχίες ότι δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, αφού δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν πάνω από 40%.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ