Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε χώρες της ΕΕ,προσπαθούν να "σώσουν" την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας!

17.10.2011 | 00:45“Σωσίβιο” στην εναταξιακή πορεία της Τουρκίας,δύο 24ωρα πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου της από την ΕΕ,επιχείρησαν να ρίξουν πέντε χώρες-μέλη της!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφηερίδας Φιλελεύθερος “η πρωτοβουλία ανήκει στη Σουηδία και τη Βρετανία. Οικοδεσπότης της σύναξης ήταν ο Σουηδός υπουργός των Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, με καλεσμένο τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε.

Η συνάντηση έγινε υπό την ομπρέλα ομάδας δεξαμενής σκέψης που υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν σιγήν ισχύος για την πορεία που χαράχτηκε μέσα από τις συζητήσεις.

Σε αυτή πήραν μέρος εκτός από τη Βρετανία και τη Σουηδία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Ιταλία”.

Πληροφορίες, ωστόσο, από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι γίνονται μεθοδεύσεις προς αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με κινήσεις σε τρεις άξονες.Πρώτον, με «θετική ατζέντα».

Πρόκειται για νέα πολιτική μέσα από το «Εγγραφο Στρατηγικής της Τουρκίας» που στόχο έχει ευθυγράμμιση της Άγκυρας με το κοινοτικό κεκτημένο και στα 34 εναπομείναντα διαπραγματευτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και τα 18 κεφάλαια που έχουν παγώσει, είτε με ευρωπαϊκή απόφαση (8 κεφάλαια το 2006), είτε με μονομερή απόφαση της Γαλλίας (4 επιπλέον κεφάλαια το 2007), ή ακόμη με τη μονομερή απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας (6 κεφάλαια το 2009). Βρετανοί και Σουηδοί θα ασκούν πιέσεις προς άνοιγμα κεφαλαίων.

Δεύτερον, με επίλυση Κυπριακού ή απόδοση ευθυνών
.

Επενδύουν στο προσεχές εξάμηνο και πριν από την ανάληψη της προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία σε διευθέτηση του Κυπριακού με ξεπάγωμα των 14 κεφαλαίων για την Τουρκία. Η απόδοση ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, εκτιμούν οι πρωταγωνιστές, θα απαλλάξει την Τουρκία από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της στην ενταξιακή της διαδρομή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι οι υποστηρικτές της Τουρκίας φρόντισαν διά του Στέφαν Φούλε να ενισχύσουν την αποενοχοποίηση της Άγκυρας, όπως αντανακλάται στην εφετινή Έκθεση Προόδου. Για πρώτη φορά η αναφορά περί «δημόσιας στήριξης» που δήθεν εκφράζει η Τουρκία στις συνομιλίες για δίκαιη λύση του Κυπριακού, τσιμεντώνεται και από επίκληση έκθεσης του ΟΗΕ.Τρίτον, επενδύουν σε ήττα του Σαρκοζί στις εθνικές εκλογές της Γαλλίας το 2012 για αυτόματο άνοιγμα τεσσάρων κεφαλαίων. 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ