Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Περί μαχίμων και...αμάχων! Η άλλη άποψη

02.09.2012 | 00:19
Του Α.Φουρναράκη

Πολύ ενθουσιασμό, εμπάθεια  και ανακρίβεια βλέπω στο άρθρο του κ Μυλωνάκη. Ας δούμε πρώτα τι είπε ο κ Κωσταρακος:''Παρόλο που η δυσκολία της φρουράς που υπηρετεί κάποιος ή/και η επικινδυνότητα μπορεί να διαφέρουν,τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ΟΛΟΙ μάχιμοι''έγραψε στο τουίτερ και όχι σε κάποια επιστολή με υπογραφή και βούλα.

Τι λέει λοιπόν διαφορετικό από την ΟΥΣΙΑ αυτού που λένε τα κυβερνητικά επιτελεία; Ότι υπάρχουν ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ στην δυσκολία των φρουρών δηλαδή επιχειρησιακά (πρωτη γραμμή) και γεωργαφικά (απομονωμενη κλπ). Κια δευτερον λέει οτι υπάρχει επικινδυνότητα,κάτι που συνδέεται αφενος με την θέση της μονάδας και αφετέρου - κυρίως - με την ειδικότητα-αποστολή!Απλά πράγματα. Και λέω απλά διότι με βάση αυτά παίρνουμε και τα επιδόματα, ενα μέρος δηλαδή των αποδοχών μας : Δεν παίρνουμε 'όλοι επιδομα επικινδυνότητας, δεν παίρνουμε όλοι επίδομα παραμεθορίου, άλλα  φυλλα πορε'ίας παίρνουν οι του Εβρου και των νησιών, άλλο επιδομα παίρνουν οι πιλότοι μαχητικών και άλλο οι μεταφορικοί,'αλλο ο πιλότος της πολεμικής μοίρας και άλλο του γραφείου, άλλο οι αλεξιπτωτιστές και άλλο οι π.χ ναρκαλιευτές, άλλο επίδομα οι υπηρετούντες στην Κύπρο ,άλλο οι του Αφγανιστάν κοκ κοκ !
Άλλωστε ο διαχωρισμός υπάρχει και επίσημα: Στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει η εισδικότητα του Μαχιμου , όπως υπάρχουν  και οι άλλες πχ του Μηχανικού. Δηλαδή ο Αρχηγός είπε το αυτονόητο, αυτό που λέει και η κυβέρνηση και κανέναν ''ηρωισμό'' δεν βλέπω : Οτι οι περικοπές θα γίνουν χωρίς να θιγούν οι ...μάχιμοι,δηλαδή θα ληφθούν υπόψην τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία επικινδυνότητας και δυσκολίας που σε κάποιο βαθμό ισχύουν και σήμερα - άλλο αν υπάρχει η ...λάρτζ εφαρμογή τους 

Τωρα ως πρός τον όρο ''μαχιμος'' που διέρρευσαν διαφοροι κυβερνητικοί: Προφανώς ο εμπνευστής του όρου ήταν άσχετος με την ορολογία του στρατευματος και με την ...λογικη : Διότι πράγματι στην ουσία και στον τύπο,όλοι μαχιμοι είμαστε! Και ο αλεξιπτωτιστής και ο ασυρματιστής που είναι παραπίσω και λαμβάνεθι το σήμα του! Και ο πιλότος και ο τεχνικός που φτιάχνει το αεροσκάφος. Και ο ναρκαλιευτής και ο μάγειρας που θα έχει έτοιμο το φαγητό του για να εργαστεί ξανά κοκ.

Ηταν ένας εννοιολογοκά λαθεμένος όρος που τον έκανε ...άσχετος, χωρίς αίσθηση επικοινωνιακής λογικής. Οι κυβερνητικοί εννοούσαν διαχωρισμό με βάση την δυσκολία της μονάδας και της ειδικότητας -αποστολής και κατα λάθος βάφτισαν τον διαχωρισμό μάχιμοι - μή μάχιμοι.Αυτό το λάθος πήγε ΕΞΥΠΝΑ να διορθώσει ο στρατηγός Κωσταράκος - πράγμα που σε πρώτη ανάγνωση τον δείχνει ως  ''συνδικαλιστή''.Σε δευτερη όμως ανάγνωση -που επιχειρήσαμε εμείς- δεν είπε τίποτα άλλο από το αυτονόητο, κάνοντας αβάντα στην κυβέρνηση από σωστή - εννοιολογικά, επικοινωνιακά - πλευρά.

ΥΓ. Δικαιολογώ τώρα το ''εμπαθεια''; Αυτή φαίνεται στον χαρακτηρισμό που απευθυνει στον κ Μπεγλίτη. Αν θυμαται καλά ο κ. Μυλωνάκης η πρώτη και έντονη επίθεση που έκαναν οι  ένστολοι στον εν λόγω ήταν όταν διέρευσε και αυτός ότι θα ψαλλιδίσει τα επιδόματα επικινδυνότητας πιλοτων ,αλεξιπτωτιστών κλπ και θα περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων μόνο στους πραγματικά ''μάχιμους'' της πρώτης γραμμής όπως και ότι θα περιορίσει τα εικονικά φύλλα πορείας .Τότε μπήκε -δικαιως ,αδίκως  δεν έχει σημασία- μπήκε στο στόχαστρο. Τωρα ο κ. Μυλωνάκης ξεχνά να κάνει κριτική στον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, στον κ Αντωνη Σαμαρα κλπ. Ο κομματισμός βλάπτει κύριε σε τέτοια θέματα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο Κωσταράκος μίλησε κι έγραψε ιστορία". Άποψη για το είμαστε όλοι μάχιμοι του Α/ΓΕΕΘΑ
 
 Στρατιωτικοί: τους είπαν "αυτιστικούς", "αντιπαραγωγικούς" αλλά τελικά είναι μάχιμοι!

Ζητούνται ...μάχιμοι πολιτικοί. Στην τύχη τους και στα χέρια της τρόϊκας οι ΕΔ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ