Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περίμεναν κατάρρευση της Ελλάδας και προσφυγή στο ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2009

28.02.2012 | 10:16
Οι Αμερικανοί έβλεπαν ένα χρόνο νωρίτερα ότι η Ελλάδα οδηγείται στη... σφιχτή αγκαλιά του ΔΝΤ. Χαρακτηριζόταν ως υποψήφια προς κατάρρευση χώρα της ευρωζώνης και οι αναφορές ήταν σαφείς.

Η αλληλογραφία της Stratfor δείχνει ότι οι ΗΠΑ περίμεναν απλά πότε η οικονομία της χώρας θα καταρρεύσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” που αποκαλύπτει μέσω Wikileaks αυτή την αλληλογραφία οι πρώτες διερευνητικές επαφές για είσοδο της χώρας στο μηχανισμό του ΔΝΤ είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2009.

Δέκα μήνες πριν από την επίσημη είσοδο της χώρας στο μηχανισμό βοήθειας του ΔΝΤ, με την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, για τους Αμερικανούς αναλυτές είχε χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για το ελληνικό χρέος.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα email που αποκαλύπτουν τα wikileaks και από τον Ιούνιο του 2009 αναφέρονται σε επερχόμενη οικονομική κατάρρευση και καλούν να δίδεται προσοχή στις δημοπρασίες ομολόγων...

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αποκαλύψεις των αρχείων wikileaks ενισχύουν την άποψη πως η προσφυγή στο ΔΝΤ και το μνημόνιο αποτελούσε ένα σχεδιασμό υπερεθνικών κέντρων σε συνεννόηση με την εγχώρια κατεστημένη πολιτική ηγεσία», αναφέρει σε ανακοίνωση. «Ο κ. Παπανδρέου εξαπάτησε τον ελληνικό λαό για να υλοποιήσει το πιο ακραία αντικοινωνικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο, παρέδωσε την σκυτάλη στον άνθρωπο των τραπεζών στον κ. Παπαδήμο, ενώ ακολουθεί ο κ. Σαμαράς για να ολοκληρώσει το έργο της κοινωνικής χρεοκοπίας», σημειώνουν.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ