Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε ο Ρ.Χόλμπρουκ.

14.12.2010 | 06:18
Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πέθανε σε ηλικία 69 ετών. 

    Ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος ήταν μεσολαβητής το 1995 στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια, υπήρξε σημαντικός παράγοντας στις προσπάθειες του Ομπάμα για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

  Σε εμάς εδώ στην Ελλάδα έγινε ευρύτατα γνωστός από την εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις τη νύχτα των Ιμίων. 

Ο Χόλμπρουκ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία, και δύο φορές ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ, πέθανε μετά την επέμβαση στην οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο για αποκατάσταση της αορτής του. Την Παρασκευή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε παρουσιάσει σοβαρή αδιαθεσία και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο. 

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του απεσταλμένου του για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, χαρακτηρίζοντας τον αμερικανό διπλωμάτη "μοναδική μορφή" και "αληθινό γίγαντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής". 

   

Ο διπλωμάτης θα αφήσει την ανάμνηση της "ακούραστης διπλωματίας του, της αγάπης του για την πατρίδα και των προσπαθειών του για την επίτευξη ειρήνης", οι οποίες έκαναν την Αμερική "ισχυρότερη, ασφαλέστερη και πιο σεβαστή", γράφει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. 

   

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη μακρά σταδιοδρομία του ειδικού του απεσταλμένου, δίνοντας έμφαση στις συμφωνίες του Ντέιτον που έθεσαν τέρμα στον πόλεμο της Βοσνίας το 1995.

   

"Όταν εκλέχτηκα πρόεδρος, ένιωσα ευτυχής που ο Ρίτσαρντ δέχτηκε να υπηρετήσει" εκ νέου, γράφει στην ανακοίνωσή του. "Η πρόοδος που πετύχαμε στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στις άοκνες προσπάθειες του Ρίτσαρντ υπέρ του εθνικού συμφέροντος της Αμερικής και στον αγώνα του υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας. Είχε κατανοήσει, στη ζωή του και στη δουλειά του ότι τα συμφέροντά μας περικλείουν τις αξίες αυτές που θεωρούμε τόσο πολύτιμες". 

   

Ο πρόεδρος Ομπάμα υπενθύμισε ότι ο Χόλμπρουκ ήταν παιδί προσφύγων, που "αφοσιώθηκε στους εκτοπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο". 

    "Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, που η ζωή τους σώθηκε και πρόκοψε χάρη στο έργο του Χόλμπρουκ", είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στον αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βοσνία.

   

"Οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς όπως και ο κόσμος είναι πιο ασφαλής λόγω της πατριωτικής υπηρεσίας μισού αιώνα που προσέφερε ο πρεσβευτής Χόλμπρουκ", επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

    


  Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τον θάνατο του 69χρονου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τρεις ημέρες μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη την Παρασκευή, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν λιποθύμησε στη διάρκεια συνάντησης με την υπουργό Εξωτερικών. Εισήχθη εσπευσμένα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον όπου υποβλήθηκε σε εγχείριση για την αντιμετώπιση ρήξης αορτής η οποία διήρκησε 20 ώρες. Το Σαββατοκύριακο υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση στο νοσοκομείο, μόλις λίγα τετράγωνα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Tags: ΔΕΛΤΙΟ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ