Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια όπλα της Τουρκίας,καταστρέφει με μία κίνηση το Ισραήλ.Ελέγχει λογισμικό!

14.09.2011 | 00:13


Μία πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση για την ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισράηλ, προβάλει η τουρκική εφημερίδα TARAF. Σύμφωνα με δημοσίευμά της το λογισμικό κρίσιμων οπλικών συστημάτων της Τουρκίας ,είναι …ανοιχτό βιβλίο για τους ισραηλινούς,γιατί πολύ απλά εκείνοι το τοποθέτησαν!

Άγκυρα και Τελ Αβίβ ήταν στενοί σύμμαχοι μέχρι τη στιγμή που ο Ερντογάν επέλεξε τη “μεγαλοϊδεατική” στροφή επιχειρώντας να γίνει ο “προστάτης” του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Αυτή η συμμαχία είχε επισφραγιστεί με πολλές αγορές οπλικών συστημάτων αλλά και εκσυγχρονισμών από ισραηλινές εταιρείες.

 Τώρα που η πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης των δύο χωρών εξετάζεται ακόμη και σε θεωρητικό επίπεδο, το ερώτημα που προέκυψε και θέτει η TARAF είναι αν μπορεί το Ισραήλ να επέμβει στο λογισμικό οπλικών συστημάτων των τουρκικών ΕΔ. Η εκτίμηση που κάνει η εφημερίδα είναι πως ναι!

Η επέμβαση στο λογισμικό ενός οπλικού συστήματος μπορεί πραγματικά να το αχρηστεύσει. Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα επισημαίνει δύο πρόσφατα παραδείγματα:

•Την κατάρρευση των συστημάτων του Ιράν πριν απο περίπου ένα χρόνο,η οποία αποδόθηκε σε ισραηλινό δάκτυλο.

•Την βοήθεια που λέγεται ότι ζήτησαν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ σε θέματα λογισμικού,κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Βορείου και Νοτίου Κορέας.

Μπορεί η Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτό το κίνδυνο. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σίγουρα όχι.

Πόσα είναι τα τουρκικά οπλικά συστήματα με τα οποία έχει εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το Ισραήλ; Πολλά:

Οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας-Ισραήλ που ήρθαν στο φως  μετά την κρίση του πλοίου Μαβί Μαρμαρά υπολογίζονται πως είναι περίπου στα 500 εκ $. Στρατιωτικές πηγές υπολογίζουν στα 4,5 δις $ τα χρήματα που έχει πληρώσει η Τουρκία στο Ισραήλ μέσα σε 20 χρόνια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Τα μεγάλα προγράμματα τελείωσαν , συνεχίζονται μόνο μικρά αλλά κρίσιμης τεχνολογίας σχέδια. Μερικά από τα σχέδια που συνεχίζονται με το Ισραήλ όπως τα δημοσίευσε πριν λίγο καιρό το περιοδικό Ακσιόν είναι τα εξής :

•Εκσυγχρονισμός στα μαχητικά αεροπλάνα F-4 και F-16 με κύριο ανάδοχο την ASELSAN και εταίρο την Ισραηλινή εταιρία Elbit-IAI.

•Εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης Μ-60. Έστω και αν αυτό το πρόγραμμα 687 εκ $ έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα, θα συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη των Ισραηλινών για ανταλλακτικά.

•Εκσυγχρονισμός 4 ελικοπτέρων Σικόρσκι της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK). Με κύριο ανάδοχο την ΤΑΙ και υπεργολάβο την ισραηλινή Elbit στα πλαίσια του διαγωνισμού θα γίνουν οι μετατροπές που επιθυμεί η ÖKK. Στην κατεύθυνση αυτή μεγάλο μέρος το κόκπιτ θα γίνει από τζάμι, ώστε να διευρυνθεί το οπτικό πεδίο του ελικοπτέρου. Το Ισραήλ τελείωσε το λογισμικό, αλλά όπως και στο σχέδιο για τα Μ-60, η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί την στήριξη της Elbit για τα ανταλλακτικά και το λογισμικό. Από το 100 εκ $ σχέδιο το μερίδιο της Ισραηλινής εταιρίας ήταν 25 εκ. $.

•Ο από κοινού εκσυγχρονισμός των F-4 της Τουρκίας τελείωσε πριν από 5 χρόνια. Το κόστος έφτασε στο 1 δις $.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ