Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της Κύπρου αν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης

21.06.2012 | 00:11
*Του ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Για χρόνια τώρα η Κύπρος διακρινόταν για τις οικονομικές της επιδόσεις. Και όμως σήμερα βρίσκεται ενώπιον του ενδεχόμενου προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Πρέπει να κατανοηθεί ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι βαθειά. Τυχόν προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο των προβλημάτων του τραπεζικού αλλά και του δημοσιονομικού τομέα γενικότερα. Η κρίση στον τραπεζικό τομέα, έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία. Αλλά πέρα από την τραπεζική κρίση υφίστανται σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η δημοσιονομική θέση της Κύπρου δεν θα ήταν διατηρήσιμη ακόμα και χωρίς την τραπεζική κρίση.

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών προβλημάτων προκύπτει από το μέγεθος του κρατικού μισθολογίου και τους όρους απασχόλησης γενικότερα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από το σύστημα συντάξεων του δημόσιου τομέα. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μία αναλογιστική μελέτη με συγκεκριμένες εισηγήσεις ούτως ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ταμείου. Σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο πρέπει να επαναξιολογηθούν το μέγεθος του δημόσιου τομέα και οι όροι απασχόλησης. Σημειώνεται επίσης ότι είναι καθοριστικής σημασίας να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή. Υπογραμμίζεται ότι τυχόν διαιώνιση των προβλημάτων θα εμβαθύνει την κρίση. Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν στα πλαίσια ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα μειώσει τις στρεβλώσεις και ταυτόχρονα θα επηρεάσει ανάλογα και τους ημικρατικούς οργανισμούς. Τα ευρύτερα οφέλη για την οικονομία θα είναι ουσιαστικά!

Θα ήταν ασφαλώς προτιμότερο να αποφευχθεί η προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης. Αλλά εάν αυτό τελικά καταστεί ανάγκη πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ανακοπεί η κατηφορική πορεία της κυπριακής οικονομίας και για να αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα ανοδική πορεία. Στα πλαίσια αυτά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε λόγο στους όρους ενός τέτοιου Μνημονίου. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφευχθούν αλλαγές στον εταιρικό φόρο και να μην υπάρξουν δρακόντεια μέτρα λιτότητας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί τομείς της κυπριακής οικονομίας έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους και ως εκ τούτου χρειάζεται μία νέα προσέγγιση. Με αφορμή αυτή την κρίση πέραν των αλλαγών που θα γίνουν για αύξηση της αποδοτικότητας της οικονομίας γενικότερα είναι σημαντικό να προωθηθούν επίσης νέοι τομείς οικονομικής μεγέθυνσης.

Εν κατακλείδι πρέπει να κατανοηθεί ότι επειδή τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα είναι αρνητικά τυχόν διαιώνιση τους θα εμβαθύνει την κρίση. Απρονοησία, λαϊκισμός, επιπολαιότητα και σκοπιμότητες συνέβαλαν στην κρίση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και να αρχίσει μια ανοδική πορεία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης καθώς και σε αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς.
*Ο Ανδρέας Θεοφάνους είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
 

 

ΣΧΟΛΙΑ