Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ,"πάγωσε" η Άγκυρα.

04.09.2011 | 00:44

Ο τουρκικός Τύπος δεν κρύβει το προβληματισμό που υπάρχει για την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ γράφει σε ρεπορτάζ της που μετέφρασαν τα tourkikanea.gr

Η "συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας" ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Νετσμετίν Ερμπακάν. Μετά την υπογραφή της, το Ισραήλ κατέστη η πιο σημαντική χώρα στον τομέα των αμυντικών αγορών

Η στρατιωτική συνεργασία χωριζόταν σε τρία μέρη.

Το πρώτο ήταν  η στρατιωτική εκπαίδευση. Στα πλαίσια αυτά γίνονταν αμοιβαίες επισκέψεις σε λιμάνια και κάποιες κοινές ασκήσεις ειδικών δυνάμεων.

Μετά την ένταση όμως στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ  τα τελευταία 4 χρόνια δεν γίνεται η ναυτική άσκηση "Ασφαλής Γοργόνα"  των δύο χωρών,όπως και στην αεροπορική άσκηση "Αετός της Ανατολίας" δεν προσκαλείται το Ισραήλ.
 
Δεύτερο μέρος της στρατιωτικής συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ ήταν  η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία. Αυτή περιλαμβάνει την συνεργασία αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, κάποια ανταλλαγή στον τομέα πληροφοριών της τεχνολογίας και  αγορές.

Η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, θα επηρεάσει περισσότερο την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ. Γιατί  η Τουρκία ήταν αγοραστής.

Εκφράζονται σχόλια πως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα για την Τουρκία σε σχέση με το τρίτο μέρος της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.
Η τελευταία φορά που το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ είχε κατέβει στο β΄ επίπεδο ήταν το 1980. Κάτι στο οποίο είχε δοθεί τέλος το 1988.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ