Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιοι ήταν οι "Γερμανοτσολιάδες";

08.06.2012 | 00:31
Τώρα με τη Χρυσή Αυγή στο …ρίνγκ της πολιτικής ζωής ακούμε όλο και συχνότερα για “Γερμανοτσολιάδες”. Και μια και διαπιστώνουμε ότι νέοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτοί καλό είναι να φρεσκάρουμε όλοι τη μνήμη μας. Ακόμη κι αυτοί που ξέρουν καλά αλλά έχουν λόγους να μην θυμούνται.

Τα Τάγματα Ασφαλείας (ή Γερμανοτσολιάδες ή Ταγματασφαλίτες) ιδρύθηκαν το 1943 από την κυβέρνηση-μαριονέτα του Ιωάννη Ράλλη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Δημιουργήθηκαν με σκοπό την υποστήριξη των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.
Είχαν την υποστήριξη της ακροδεξιάς και των φιλο-ναζί αλλά και άλλων πολιτικών, οι οποίοι ανησυχούσαν για την κυριαρχία και τις φιλοδοξίες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Τα μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας περιλάμβαναν πρώην αξιωματικούς του στρατού, επίστρατους στρατιώτες, ακροδεξιούς, κοινωνικά απομονωμένους καθώς και τυχοδιώκτες οι οποίοι πίστευαν οτι ο Άξονας θα κερδίσει τον πόλεμο.

Κύρια αποστολή τους η αντιμετώπιση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

Η δύναμη τους ήταν 22.000 άνδρες, και περιλάμβανε 22 εθελοντικά και 9 ευζωνικά τάγματα.

Διοικητης τους ο αντιστράτηγος των SS Walter Schimana.

Το σχέδιο προέβλεπε επέκτασή τους σ΄ όλη την Ελλάδα αλλά δεν πρόλαβαν.Έδρασαν στην Στερεά Ελλάδα και τη Πελοπόννησο. 

 Τα μέλη των ταγμάτων έμειναν πιστά στους Γερμανούς, ακόμη και όταν η κατοχή άρχισε να καταρέει. Τελευταία αποστολή τους ήταν να απομακρύνουν τις ομάδες του ΕΛΑΣ από τις κύριες οδούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα!

Μετά την απελευθέρωση, οι ομάδες διαλύθηκαν. Πολλά από τα μέλη τους, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για συνεργασία με τους Γερμανούς. Ο δημιουργός τους, Ιωάννης Ράλλης, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για προδοσία και πέθανε στη φυλακή το 1946 . 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ