Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιοι ήταν στην κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς. Βίντεο

18.01.2012 | 10:00
Παρουσία της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και εκπροσώπων από διάφορες χώρες έγινε στα κατεχόμενα η κηδεία και η ταφή του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Αγκαλιάζοντας το φέρετρο αποχαιρέτισε τον Ραούφ Ντενκτάς, η σύζυγός του Αϊντίν, έξω από το Σελιμίγιε τζαμί, τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πλάι της ο γιος της, Σερντάρ και οι δίδυμες κόρες Ντεγέρ και Εντέρ, παρόντα και τα 11 εγγόνια του Ντενκτάς.

Η ταφή έγινε νωρίς το απόγευμα στο ''πάρκο δημοκρατίας'', απέναντι από το ''κρατικό'' νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, κοντά στο μνημείο της ΤΜΤ. Στον ίδιο χώρο αργότερα θα στηθεί μαυσωλείο στη μνήμη του.

Όπως έγινε γνωστό, για την ταφή του χρησιμοποιήθηκε χώμα από την Τουρκία, τον τεκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και τον τάφο του γιου του Ραΐφ Ντενκτάς, όπου ο ίδιος είχε εκδηλώσει παλαιότερα επιθυμία να ταφεί.

Σύσσωμη η τουρκική ηγεσία με ειδικές πτήσεις μετέβη στα κατεχόμενα για να παραστεί στην κηδεία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ έφθασε τελευταίος στο λεγόμενο προεδρικό, όπου το φέρετρο του Ραούφ Ντενκτάς βρίσκονταν σε δημόσιο προσκύνημα. Νωρίτερα είχαν φθάσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μεσίρ Αταλάι, ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, ο Υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ο Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής πολιτικής, Φατμά Σιαχίν, ο Αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ.

Στην κηδεία, που έγινε ''δημοσία δαπάνη'', παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Μεβλούτ Τσαβούσλογου, ο ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο πρώην Πρόεδρος του ίδιου κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού κόμματος, Μπασούμ Τουρκέρ, ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ και Πρόεδροι μικρότερων τουρκικών κομμάτων.

Επίσης, ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ και ο αρχηγός ξηράς, στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου. Αίσθηση έκανε και η παρουσία της χήρας του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας επί εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Ραχσιάν.

Στην κηδεία παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι από το Κόσοβο, το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, τα Σκόπια, το Πακιστάν και τη Βουλγαρία.

Πλήθος κόσμου, πολλοί από αυτούς έποικοι, χειροκρότησαν όταν το φέρετρο, που κρατούσαν στρατιώτες, έφθασε από το λεγόμενο προεδρικό στην πλατεία Ινονού, όπου τοποθετήθηκε σε ανοικτό στρατιωτικό όχημα. Ο κόσμος κρατούσε σημαίες του ψευδοκράτους, αφίσες με τον Ραούφ Ντενκτάς και πανό που έγραφαν ''Θα ζεις για πάντα μαζί μας'', ''Δεν θα σε ξεχάσουμε'', ''Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας''.

Το όχημα με το φέρετρο συνόδευε στρατιωτική πομπή. Επίσημοι και μη ακολούθησαν πεζοί μέχρι το Σελιμίγιε τζαμί, στο οποίο έχει μετατραπεί ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, μέσω της πλατείας Σεραγιού, όπου οι συγκεντρωμένοι ήταν λιγότεροι.

Τα καταστήματα ήταν κλειστά στην κατεχόμενη εντός των τειχών Λευκωσία με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, ενώ κλειστά στα κατεχόμενα ήταν σήμερα τα σχολεία, η ''δημόσια υπηρεσία'', οι τράπεζες και πολλά ιδιωτικά γραφεία. Μετά και την ταφή ο ''δήμος'' κατεχόμενης Λευκωσίας και άλλες οργανώσεις κερνούσαν στον τσεσμέ (πηγή νερού) δίπλα από την πύλη Κερύνειας, σούπα σε όλον τον κόσμο, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται στα κατεχόμενα.

Της νεκρώσιμης τελετής στο τζαμί προέστη ο ''υπεύθυνος θρησκευτικών υποθέσεων'', Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αφιέρωσε τη ζωή του στον τ/κ ''λαό'' και αφιερώθηκε στο να προάγει τις αξίες των Τ/κ. Ο Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε, ήταν πιστός και κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί γι' αυτόν.

Όπως έγινε γνωστό, κάλεσμα σε προσευχή για την κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς διαβάστηκε σήμερα σε όλα τα τζαμιά στην Τουρκία.

Έξω από το τζαμί Σελιμίγιε υπήρχαν 18 στεφάνια της οικογένειας, της τ/κ και τουρκικής ηγεσίας, αλλά και άλλα από τ/κ οργανώσεις, συνδέσμους και ιδιώτες. Μεταξύ αυτών υπήρχαν στεφάνια από τον Αντώνη Χατζηρούσο, Βουλευτή - όπως έγραφε - των Μαρωνιτών, και τους Παντελή Χατζηφεσά και Μιχάλη Χατζιωσήφ, χωρίς να αναγράφεται οποιαδήποτε ιδιότητά τους. Εξάλλου, εντός της αυλής της εκκλησίας - τζαμιού, τα ευαγή ιδρύματα στα οποία έγινε εισφορά έναντι λουλουδιών, όπως είχε ζητήσει η οικογένεια Ντενκτάς, είχαν αναρτήσει κατάλογο με ονόματα όσων είχαν προβεί σε εισφορά. Στον κατάλογο του ''τ/κ ιδρύματος εκπαίδευσης'' αναγραφόταν το όνομα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά τόσο γύρω από το ''προεδρικό'' και το τζαμί όπου τελέστηκε η κηδεία, όσο και στους δρόμους απ' όπου πέρασε το όχημα με το φέρετρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν και ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ αναχώρησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής στο τζαμί και δεν παρέστησαν στην ταφή.

Φιλελεύθερος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

ΣΧΟΛΙΑ